Obrazovanje

U konkurenciji preko 300 kandidata Teodora je prva na rang listi Medicinskog fakulteta

Ime Teodore Živković, maturantkinje Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ prvo je na rang listi studenata koji su upisali integrisane studije medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Teodora je na prijemnom ispitu osvojila 99 od maksimalnih 100 poena, a jedan poen je, kako kaže, izgubila na testu iz hemije. Test iz biologije je uradila bez greške.

 

Dodaje da je verovala u to da će osvojiti dovoljan broj poena da dobije indeks za studije na budžetu, ali se nikako nije nadala da će se njeno ime naći na prvom mestu rang liste. Kaže da je samo još jedan kandidat prijemni zavšio sa istim brojem poena kao i ona. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu, profesor dr Vlastimir Nikolić kaže da se na ovom fakultetu čak 2,5 kandidata borilo za jedno mesto. Nije bilo ni lako, ni jednostavno, ali je na putu do cilja pomogla i Teodorina samopouzdanost.

 

„Nisam verovala da ću biti prva na rang listi, a kada sam svoje ime videla pored broja jedan iskreno sam se iznenadila“, kaže Teodora koja je iz Vladičinog Hana došla u Niš da završi Medicinsku školu.

Još dok je bila srednjoškolka pokazala je veliko interesovanje za madicinu, iz svih predmeta je imala petice, a kako je vreme odmicalo kod nje je rasla želja da jednog dana upiše Medicinski fakultet.

 

„Prijemni nije bio lak, test je bio srednje težine, ali išla sam i na pripreme i to mi je dosta pomoglo jer i biologiju i hemiju nemamo sa baš velikim brojem časova. Ipak sam uspela da se skoncentrišem da se svega setim i da rešim sve probleme“, kaže Teodora. „Puno mi je pomogla i praksa koju sam imala u srednjoj školi i vreme koje smo proveli u Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama“.

Dodaje i da je očekivala jaku konkurenciju jer se za Medicinski fakultet prijavljuju uglavnom najbolji srednjoškolci i to ne samo iz Niša. Pobedila je ljubav prema medicini i želja da se pomaže drugima. Podrška je stigla i iz porodice, jer je Teodorina mama lekar, ali, kaže Teodora, ona nije previše uticala na njen izbor fakulteta.

Foto: privatna arhiva

Teodora je tek dobila indeks Medicinskog fakulteta. Kaže da je još rano da se govori o budućnosti. Trenutno joj je u prvom planu studiranje. Želi da postigne što bolji uspeh na fakultetu, a kako studije budu odmicale ona će u nekoj od oblasti pronaći sebe.

 

„Specijalizacija dolazi na kraju, imam dovoljno vremena da razmislim koja oblast medicine me najviše privlači, a onda ću doneti i odluku“, kaže Teodora.

Mada je prerano da govori o planovima za budućnost ova devojka je sigurna u jednu stvar. Ne želi da ode iz Srbije. Njena odluka je da ostane ovde i da pomaže svom narodu onoliko i onako koliko bude mogla. To ne isključuje mogućnost usavršavanja van Srbije.

 

„Svakako bih volela da odem na kratko iz zemlje, da se upoznam sa kolegama iz sveta, da vidim kako oni rade i kako funkcionišu njihove zdarvstvene ustanove, da naučim nešto novo i steknem novo iskustvo, a onda to primenim u svojoj zemlji“, zaključuje Teodora koja će u oktobru obući beli mantil i krenuti novim putem kroz život koji je izabrala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Uz duzno postovanje prema devojci i uspehu koji je postigla, ali objektivno mora da se kaze da je iz godine u godinu konkurencija na medicini znatno slabija, ne samo u Nisu, vec na nivou republike. To naravno ne umadnjuje uspeh onih koji su upisali, ali secam se 2014-2015-2016 koliko je trebalo bodova za upasti na budzet, sada je minimum ta granica pala za 5-7 poena, a to nije malo, npr prijemni 2017. i 2018. je taj broj iznosio oko 70, mozda cak i ispod, sto je nedopustivo. To samo govori kako nam je skolstvo degradirano, kako se nabija prosek ocena u skoli, a na prijemnom podbaci.

    1. Baš tako. 2015. godine sam upisao medicinu i rang lista je bila poprilično tesna. Ovo sada je pesma za laku noć. Bodovi iz škole su uglavnom presudni dok se faks upisuje sa po 33p u ukupnom zbiru. Svaka čast izuzecima. Rešenje bi bilo da se smanji broj upisanih jer ih je previše za potrebe države.

    2. To sam isto i ja primetila da je svake godine konkurencija sve slabija bez obzira što sada đaci imaju visok prosek. Ranije je u školama i osnovnim i srednjim bilo 5-6 odličnih đaka u odeljenju sad svako odeljenje ima mnogo više odlikaša i vukovaca što je sve rezultat drastičnog spuštanja kriterijuma.

  2. Teodora, verovatno imaš kvaliteta da studiraš medicinu u Gracu ili Beču. Niški Medicinski fakultet, naročito Klinički deo je daleko ispod svakog nivoa. Videćeš i razočaraćeš se. Niš je to na žalost.

  3. Poštovana Mimi, kako je moguće upisati medicinu u Gracu ili Beču, a da pritom godina i uslovi za život tamo ne koštaju bogatstvo? Iskreno pitam za sebe, jer planiram da upisujem medicinu u inostranstvu, a za Austriju je to drugačije, jer je potrebno znanje C1 nivoa (to Vam je kao da ste tamo rođeni), plus plaćanje fakulteta i smeštaja.. Hvala unapred na odgovoru.

  4. Draga Teodora, neka su ti sa srecom studije, sigurna sam da ces biti i medju najboljim studentima u generaciji, er si divno i vredno dete iz jedne odlicne porodice, i znam da ces i dalje biti na ponos svojim roditeljima! Samo, dragi novinari, nije prezime Zivkovic, vec Zivojinovic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com