Društvo

U kola bez alkohola

U najprometnijim niškim kafićima, Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa lokalnom samoupravom sprovela je aktivnost pod nazivom „Kaznene karte“, sa sloganom „U kola bez alkohola“ a u okviru kampanje „Um na drum“.

Cilj ove aktivnosti je smanjenje vožnje pod uticajem alkohola samim tim i smanjenje rizika od stradanja u saorbaćajnim nezgodama. Ovaj pilot projekat se sprovodi u pet lokalnih samaouprava, Sokobanja, Kikinda, Niš, Bečej i Vrbas.

Osnovna ideje je da gosti imaju mogućnost da nakon konzumiranja alkohola na osnovu precizne informacije o količini alkohola u organizmu, predviđenim novčanim kaznama, negativnim bodovima, zaštitnim merama i zabranama upravaljanja, donesu ispravnu odluku da li se pored rizika od stradanja isplati rizikovati i druge posledice.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić, koji prati ovaj projekat, istakao je da se prvi put kod nas realizuje kampanja za smanjenje vožnje pod uticajem alkohola na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića.

“Dodatnu vrednost ovim aktivnostima daje i aktivno učešće Saveta za bezbednost saobraćaja u opštini ili gradu gde se kampanja sprovodi kao i ugostiteljskih objekata u okviru društveno-odgovornog doprinosa lokalnoj zajednici”, kazao je Ilić.

Većnik grada Niša, Igor Vojinović je istakao značaj ovakve akciju u smislu uticanja na savest vozača koji sedaju u auto pod dejstvom alkohola.

Gosti, koji su konzumirali alkoholna pića, mogli su da izmere količinu alkohola u organizmu i da pomoći „Kaznene karte“ koja staji na stolu zajedno sa cenovnikom pića, dobiju informacije o predviđenim kaznenim merama. Vlasnici ugostiteljskih objekata, zaposleni i gosti su tokom sprovođenja anketiranja iznosili svoje stavove i mišljenja o ovoj vrsti kampanje a svi učesnici su dobili promotivne poklone sa sloganom kampanje.

Svi gosti u lokalima gde je sprovedena kampanja dobili su flajere sa „Kaznemom kartom“ na kojoj su precizno navedene sankcije i kazne za odrđenu količinu alkoholisanosti, kao i ključne poruke kampanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com