Sport

U Keepers Daily Akademiji niču mladi čuvari mreže reprezentacije

Zgrabi svoju šansu i ostavi srce na terenu

„Pomerajmo granice zajedno“- glasi slogan 𝙆𝙚𝙚𝙥𝙚𝙧𝙨 𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 Akademije trenera Dušana Stoiljkovića. Stoiljković je golman FK Proleter, trener golmana FK Radnički Niš i ženskog fudbalskog kluba Mašinac, a svoje znanje već više od godinu dana prenosi na mlađe naraštaje.

Profesionalna golmanska akademija Keepers Daily Academy bavi se razvojem psihofizičkih sposobnosti golmana svih uzrasta, kako dečaka tako i devojčica, jer kako kaže veruje da biti golman znači biti fizički, ali i mentalno spreman za izazove koji ih očekuju.

Trener i čuvar mreže Dušan Stoiljković ispričao je za Niške Vesti kako izgleda biti deo „Reala sa Nišave“ i šta u stvari znači biti dobar golman.

Iako niški Radnički neguje tradiciju proizvodnje kvalitetnih golmana, Stoiljković smatra da je ova pozicija ipak trenutno deficitarna jer se ne radi dovoljno na modernizaciji i promociji istih.

„Sve je manje golmana, deficitarna je pozicija. Sve više dece žele da budu novi Ronaldo, a sve manje novi Nojer ili Ederson. Treba raditi više na promociji samog sporta u Nišu. Sa najmlađom decom radimo osnove, učimo se pravilnom kretanju i hvatanju lopte, dok sa starijom obrađujemo određene taktičke segmente u skladu sa njihovim uzrastom. Očigledno je da se više koriste telefoni nego što se deca bave sportom. Smatram da dece ima, ali nisu adekvatno usmerena na sport“.

Vođen svojim idealima, pokušava da prenese ljubav i strast prema fudbalu i tako pokaže mlađim pokolenjima kako izgleda ostaviti srce na terenu.

Detaljnom analizom svakog treninga i utakmice, preventivno se utiče na potencijalne problematične situacije golmana u Keepers Daily Akademiji. Treninzi se održavaju na tri lokacije u gradu: teren FK Proleter Donja Vrežina, koji je ujedno i baza akademije, SC Čair i stadion ŽFK Mašinac. Prvi trening je besplatan.

„Prvi trening je besplatan. U dogovoru sa roditeljima i decom, pre svega utvrđujemo da li im se sviđa, ali i koji je optimalni pristup za svakog polaznika, pa tek onda krećemo sa treninzima. Radimo po metotologiji najpoznatijih trenera golmana na svetu i ta partnerstva su ključna, jer se sada Akademija prati na globalnom nivou. Sa decom treba pričati svakodnevno, motivisati ih, aktivno učestvovati u njihovom sportskom razvoju. Svaki naš trening snimamo kako bismo pratili napredak i analizirali urađeno“, navodi.

Fudbal je počeo da trenira sa osam godina. Skoro dvadeset godina kasnije, počinje da se ostvaruje i kao trener, a njegova golmanska akademija trenutno broji više od petnaestoro polaznika koji usvajaju znanja i razvijaju se pod njegovim budnim okom i njegovih pomoćnika.

„Meni je uzor bio Panta, legenda Čaira. Zaista se trudim i gledam da klincima prenesem tu posvećenost i kulturu koju sam učio od naših legendi poput Pantelića, Milenkovića, Vaskovića“, optimističan je Stoiljković.

Činjenica da Niš ima dosta talentovane dece i nije neko iznenađenje, a interesovanje za poziciju golmana je veće nego inače. Prema njegovim rečima, dobar golman mora da ima jak karakter, jer je to teška pozicija za koju se treba boriti i biti posvećen.

„Ako golman napravi grešku, njega nema ko da pokriva. Nije dovoljno samo izaći na teren, trener treba da bude i dobar psiholog, jer golman mora da bude jak kako fizički, tako i mentalno, maksimalno fokusiran na svaki sledeći izazov. Keepers Daily Akademija teži rešavanju problema, ali i ublažavanju posledica nastalih nakon grešaka koje su, naravno, sastavni deo razvoja mladih golmana“, priča on.

Ovaj talentovani Nišlija dodaje da je ipak malo specifičnije raditi sa golmanima nego sa igračima.

„Sa njima mora više da se priča, postoji mnogo faktora koji utiču. Bitan je pristup i komunikacija mora da postoji. Trudim se da motivišem tu decu, imaju moju podršku, ja dolazim da partim njihove utakmice. Ako nisam tu – javljaju mi rezultate i zajedno komentarišemo. Cilj je, naravno, okupiti najbolje golmane u gradu, ali je pre svega mnogo bitnije da ti golmani izrastu u dobre ljude “, jasan je on.

POSEBAN TURNIR ZA GOLMANE – OMAŽ DRAGANU PANTELIĆU

Podsetimo se, prvi međunarodni golmanski turnir ,,Dragan Pantelić Panta” održan je avgusta 2022. u Nišu.
Pored saveta i iskustava koje su treneri delili sa učesnicima, golmani su se nadmetali u dve discipline i borili za vredne nagrade. Pobednici su, između ostalih nagrada, u kategoriji ,,Golmanski rat” dobijali rukavice 🅰 klase i ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo svim sponzorima turnira.

“Sledeći turnir ,,Dragan Pantelić Panta” će biti nešto drugačiji. Obezbedili smo idealne uslove i smeštaj za goste koji nisu iz našeg grada, a o sponzorima, nagradama i ostalim detaljnim informacijama govorićemo u narednom periodu”, zaključuje Stoiljković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Svaka čast na uspehu, entuzijazmu i posvećenosti, sve najbolje i puna potrška za Vaš rad!

  2. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je ova skola golmana odlicna….veoma su posveceni i profesionalni……napredak mog deteta za godinu dana je ogroman…..velika podrska za trenere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com