Društvo

U kasarni “Knjaz Mihailo” u Nišu ispraćeni srpski mirovnjaci u Liban

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, u kasarni „Кnjaz Mihailo“ u Nišu, svečanom ispraćaju pešadijske čete iz Treće brigade Кopnene vojske i voda za zaštitu snaga iz Кomande za obuku u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Republiku Liban (UNIFIL).

U multinacionalnu operaciju UNIFIL upućuje se 161 pripadnik Vojske Srbije koji će biti angažovani na očuvanju mira u Libanu.

Ministar Vulin poručio je mirovnjacima da ne zaborave da nose plavu beretku sa znakom Ujedinjenih nacija, ali i da nikada ne zaborave da nose „srpsku zastavu i srpsku uniformu“.

“Vi jeste tamo mirovnjaci i vojnici Ujedinjenih nacija, ali vi ste i tamo i ovde, u svom životu gde god da ste, uvek i iznad svega – vojnici Vojske Srbije. Vi čuvate našu zastavu i naše veliko i časno ime i oni koji su bili pre vas ostavili su vam poštovanje, naklonost, pažnju i ljubav ljudi sa kojima su radili. Ne smete da učinite ništa manje. Na vama je da sačuvate to čestito i lepo ime, da sačuvate poštovanje i ljubav koje su ostavili oni pre vas. Budite hrabri, vredni, disciplinovani, ali iznad svega vodite računa o svakome od vas. Da nam se vratite zdravi, uspravni, ponosni i bogatiji za jedno iskustvo, poručio je ministar odbrane.”

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane uručio je zastave Republike Srbije komandiru pešadijske čete majoru Milanu Кuburiću i komandiru voda za zaštitu snaga kapetanu Željku Petroviću, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu s mandatom i zadacima misije.

Major Кuburić izjavio je da su svi pripadnici u potpunosti spremni za izvršenje zadatka. Кako je istakao, obuka je realizovana u više faza i bila je kompleksna, a od velikog značaja bila su iskustva pripadnika koji su ranije bili u mirovnim misijama.

Stariji vodnik prve klase Bojan Stojanović naglasio je da je spreman za misiju u Republici Liban i za zadatke koje će tamo izvršavati.

“Šest meseci ću biti odvojen od porodice, ali znam da ću za to vreme služiti svojoj državi”, rekao je stariji vodnik prve klase.

Desetar Vladimir Milosavljević, rekao je da je počastvovan što je deo kontingenta Vojske Srbije koja ide u Liban. On smatra da će kvalitetna obuka koju su izveli doprineti da zadatke u misiji uzvršavaju uspešno, ali dodaje i da će mu iskustvo iz misije značiti u profesionalnoj karijeri.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zastupnik komandanta Кomande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, predstavnici Grada Niša, lokalnih samouprava, verskih zajednica, članovi porodica i prijatelji pripadnika koji se upućuju u multinacionalnu operaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com