Region

U Gornjem Dragovlju u podnožju Suve Planine posle 130 godina osveštano crkveno zvono

Stara izreka kaže da tamo gde ima crkve ima i škole, a gde je škola tu su i deca, a kada se u kućama čuje dečiji žagor znak je da to naselje, bilo da je rurano ili urbano, živi.

U južnoj Srbiji, a posebno u ruranim sredinama je sve manje i crkvi i škola i dece. Da ne mora uvek da bude tako, da od negde mora da se krene kako bi se život vratio tamo odakle je odavno počeo da nestaje primer je selo Gornje Dragovlje u Zaplanju podno Suve planine. U ovom je selu u čast Svetog apostolaTome osvešteno crkveno zvono posle 130 godina. U ovom kraju niko nije zidao crkve niti podizao zvonike još od vremena kralja Milana Obrenovića. On je u znak zahvalnosti narodu za hrabrost u borbana za oslobođenje od Turaka ovom kraju darivao mnoge crkve i zvona.

Od Drugog svetskog rata podignute su dve crkve od kojih je jedna u Gornjem Dragovlju posvećena Svetom apostolu Tomi gde je u čast zvonika održana liturgija u prisustvu velikog broja sveštenika predvođenih popom Rašom.

Inicijativu da ovo selo dobije bogomolju pokrenuo je pokojni Rastko Ivković koji nije dočekao da čuje kako obroncima Suve planine odjekuje crkveno zvono. Njegov sin Milan koji je sa još nekoliko zemljaka nastavio duhovnu i materijalnu misiju kaže da je osvećenje zvona veliki događaj za čitav kraj.

Foto: V.P.

‘’Moj pokojni otac Rastko je verovao da će crkva vratiti život u ove krajeve. Bio je svestan da se u našem društvu puno toga zapustilo i da su kao posledice ostale prazne kuće i duše onih koji su napuštali rodni kraj. Gde ima crkve ima i škole a gde su škole tu su i deca, kaže Milan Ivković koji je nestrpljivo čekao trenutak kada će se odužiti precima poput Milana Obrenovića koga u ovom kraju slave kao oslobodioca jer nije na Berlinskom kongresu dozvolio da ovi krajevi, zajedno sa Nišom, pripadnu Bugarskoj. Kaže i da je zvono darivao Ljubiša Đurić iz Topole.

Foto: V.P.

Da bi se život vratio u Zaplanje vera je samo jedan od uslova jer je potrebno da svoj deo posla urade politika i ekonomija. Novoizabrani predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović svestan je da je teško ljudima u ovim krajevima vratiti veru u bolji život ali ne odustaje od toga.

‘’U toku je otkup zemljišta koje ćemo ponudti investitorima u Gadžinom Hanu, Zaplanjskoj Toponici i Donjem Dušniku. Počeli smo i sa izgradnjom etno sela u Dušniku gde će pored smeštajnih kapaciteta biti sagrađen i bazen jer želimo da iskoristimo blagodeti okruženja i razvijamo etno, agro i lovni turizam’’, kaže Filipović.

Sada se u Zaplanju čuju i crkvena zvona čiji se zvuk odbija od obronaka Suve planine. Neka to bude prvi znak da život počinje da se vraća u ovaj deo Srbije i da će tišinu jednog dana zameniti žagor dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Горње Драговље није у подножју Суве планине, већ на обронцима Бабичке горе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com