Društvo

U godini korone 400 venčanja manje

Pandemija virusa korona mnogima je promenila životne planove, pa je tokom 2020. dovela i do smanjenja broja sklopljenih brakova u Nišu. Prema rečima Helmine Pejović, matičara koordinatora, u 2020.godini je sklopljeno 400 brakova manje u odnosu na prethodnu, 2019.godinu. Dodaje da je ova godina počela dobro. Samo u januaru i do sredine februara sklopljeno je 100 brakova a to je identičan broj koji je matična služba beležila i u godinama bez korone.

 

“Prema evidenciji koju vodi matična služba u Nišu je 2019.godine sklopljeno 1.384 braka, a 2020. taj broj je bio 955 što je za 400 brakova manje”, kaže Helmina Pejović.

Ona dodaje da je 2020. godina bila specifična godina po svemu.

“Uobičajena situacija je da se najviše brakova sklapa u maju i sepetmebri i to su meseci koji nisu slučajno izabrani jer je tada priroda najlepša i prepuna lepih boja, vremenske prilike odgovaraju organizovanju veselja pa su budući bračni parovi upravo te mesece birali za svoje sudbonosno “da”. U protekloj godini ovo pravilo više nije važilo. Mladenci su se upravljali prema merama koje su bile naložene zbog pandemije korone. Onog trenutka kada popuste mere bude i više brakova, kada mere budu pooštrone manji je i broj venčanja”, objašnjava Helmina Pejović.

Nema nikakve dileme da je korona direktno uticala na ovakve brojke. Kada su mere manje pooštrene mnogi žure, kaže Helmina Pejović, da zakažu venčenja i da se što pre venčaju, nešto malo proslave, uglavnom u krugu porodice.

“Tih 955 brakova se rasporedilo na sve mesece, na vreme kada su mere bile slabije i kada su mladenci mogli da dođu da se venčaju”, objašnjava Helmina Pejović.

Godine 2020. matičari nisu odlazili ni u restorane. Venčanja su organizovana u prostorijama matične službe ili u Kući za venčanje.

“Kod nas uglavnom dođu, zbog malog prostora, mladenci i kumovi jer moramo da ispoštujemo propisane mere o broju osoba na odeđenoj kvadraturi. U kući za venčanje gde je prostor veći venčanju mogu da prisustvuju i roditelji”, dodaje Pejović.

Mnoga zakazana venčanja za 2020.godinu su više puta pomerana, ali bilo je i otkazanih. Svi bi želeli da im venčanje bude dan za pamćenje, a u vreme korone to je bilo neizvodljivo.

“Dva puta smo otkazivali zakazano venčenje prošle godine. Prvi termin je bio u julu. Otkazali smo. Drugi je zakazan za kraj avgusta. I on je otkazan jer su pooštene mere, a i da nisu nismo želeli da se i mi i gosti koje smo zvali izlažu bilo kakvoj opasnosti. Osim toga, to je dan koji želimo da podelimo sa prijateljima i najdražim osobama, a kakvo bi to slavlje bilo kada ne možemo da čestitamo jedni drugima. Ovako je sigurnije, a biće vremena i za slavlje”, kaže madi par iz Niša koji godinu i duže čeka da zvanično izgovori svoje “da”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com