Obrazovanje

U Gimnaziji “9. maj” odeljenje za državne reprezentativce

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja, koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i novi program nastave i učenje za sportska odeljenja u sedam gimnazija u Srbiji među kojima se nalazi i Gimnazija “9.maj” u Nišu.

Prijavljivanje učenika za odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna, ali su oni jedini budući srednjoškolci koji neće polagati prijemni ispit. Umesto toga za upis će priložiti svoje zlatne medalje na državnim takmičenjima ili potvrdu da su članovi reprezentacije u sportu kojim se bave.

„Prijemni se ne polaže, ali ovo odeljenje mogu da upišu samo ona deca koja se bave sportom i kategorisani su sportisti, a to znači da su oni članovi reprezentacije za svoj uzrast u sportovima kojima se bave. Moraju da budu u državnoj selekciji za uzrast sedmog ili osmog razreda osnovne škole, ili da su republički prvaci u svom sportu, bilo pojedinačno bilo kao članovi ekipa u ekipnim sportovima. Ove je godine malo nezgodno zbog epidemije koronavirusa jer su mnoga takmičenja otkazana, ali će zbog toga da se uzme u obzir i rezultat i od prošle godine“, objašnjava Olivera Stojanović, profesor fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Gimnaziji „9.maj“.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogućiće da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere.

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine.

„Najznačajnija novina kada se radi o ovom odeljenju je da učenici neće imati klasičnu nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Imaće dva predmeta, sport i  zdravlje i sportski trening koji će ih pratiti tokom četiri godine gimnazijskog obrazovanja. To je veliki broj časova, jer samo kroz ta dva predmeta oni će imati preko 1.100 časova. U prvoj i drugoj godini imaju jedan čas teorije i dva časa vežbe, a u trećoj i četvrtoj godini imaće jedan čas teorije i tri časa vežbe. To su novi predmeti koje će imati, dok se ostali predmeti poklapaju sa predmetima gimnazije opšteg tipa. Izučavaće i matematiku i fiziku, hemiju, bilogiju i sve ostale premete“.

Foto: Privatna arhiva

Nakon četvorogodišnjeg obrazovanja maturanti mogu da postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima – fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugim fakultetima, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti.

U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira.

Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com