Region

U Gadžinom Hanu i dalje vanredna situacija zbog nestašica vode

Vanredna situacija koju je opština Gadžin Han prošle nedelje proglasila zbog nestašice vode i dalje je na snazi.

Predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković kazala je da na području te opštine od 34 sela, 33 nemaju uredno vodosnabdevanje.

 

Marija Cvetković, predsednica Opštine Gadžin Han

“Problemi sa vodosnabdevanjem posledica suše i dotrajalih vodovodnih mreža. Smanjen je dotok vode iz izvora i zbog toga smo uveli restrikcije. Predsednici Mesnih zajednica zatvaraju ventile na rezervoarima odredjeni deo dana kako bi se rezervoari napunili, da bi u večernjim i jutarnjim satima meštani u svim delovima sela imali vodu”, izjavila je Cvetković.

Ona je kazala da u toku dana kada je voda isključena selima kruži cisterna sa vodom Direkcije za izgradnju Gadžin Han i to je jedina cisterna koju to preduzeće ima.

Cvetković je istakla da su u svim selima istaknuta obaveštenja o zabrani zalivanja bašti vodom iz seoskih vodovoda.

“Meštani su upozoreni da voda može da se koristi za ličnu higijenu i napajanje stoke. Tako će biti biti sve dok kiša ne padne”, rekla je Cvetković.

Prema njenim rečima, dugoročno rešenje za problem vodosnabdevanja na području opštine Gadžin Han jeste zamena vodovodnih mreža selima, pošto su pojedine vodovodne mreže izgradjene još pre 40 godina, pa su gubici vode veliki.

“Iz budžeta opštine izdvojili smo sedam miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije, što je preduslov da bi konkurisali za državna sredstva za izradu zamenu postojećih vodovodnih mreža u selima”, izjavila je Cvetković.

Ona je kazala da je Kancelarija za javna ulaganja voljna da finansira izgradnju novih vodovodnih mreža u gadžihanskim selima i da će konkurs za tu namenu raspisati već naredne godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com