Društvo

U funkiciji 13 česama u Nišu. Ostale pokvarene, GO Medijana nema novac za popravke

Od ukupno 21 javne česme na teritoriji Gradske opštine Medijana,  funkciji je 13 česama i to. Na pojedinim česmama je u toku rekonstrukcija, dok je za pojedine popravka skupa, a kako kažu iz opštine Medijana, budžetska sredstva za te namene su mala i nedovoljna da bi se česme stavile u funkciju.

 

“Imajući u vidu stepen oštećenja  česama, potrebno je vreme da se dovedu u ispravno stanje, jer zahtevaju sveobuhvatnu rekonstrukciju. Ovim putem napominjemo, iako voljna da sprovede građevinske radove, u vezi sa rekonstrukcijom svih preostalih česama, koje nisu u funkciji, Gradska opština Medijana nije u finansijskoj mogućnosti da realizuje radove.”, ističu.

Napominju da su se obratili Gradskom veću zahtevom da se uveća transfer finansijskih sredstava za budžetsku liniju održavanje javnih česama.

“Gradska opština Medijana, u skladu sa raspoloživim finansijkim sredstvima, u mogućnosti je da vrši održavanje javnih česama, u onom delu, koji se odnosi na potrošnju vode i obaveze za pružene usluge od strane JКP Naissus. Ovim putem apelujemo na građane Niša da budu odgovorni, da savesno koriste javne česme, da ih ne uništavaju i ne bacaju otpad u odvodne kanale. Oštećenja, koja su česta, dovode do havarija, koje za posledicu imaju mehanička oštećenja i prekomernu potrošnju vode. Voda sa javnih česama neophodna je svim građanima i predstavlja javno dobro, koje moramo da čuvamo.”, apeluju iz GO Medijana.

Foto: Cesma, GO Medijana

Sa druge strane iz Grada najavljuju novu kontorlu i ističu da za održavanje javnih česama dobijaju iz Grada  trensfer tokom čitave godine.

“Ukoliko opštine ne obavljaju u skladu sa Statutom poslove koji su im povereni Grad Niš može za taj iznos da obustavi transfer i da sam preduzme mere i aktivnosti kako bi osposobio sve javne česme na teritoriji Grada.”, rečeno je na poslednjoj sednici gradskog veća.

Česma, ispred zgrade Gradske opštine Medijana u fazi je rekonstrukcije, a završetak radova očekuje se u narednih desetak dana. Kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže unutar same česme, kao i reparaciju spoljašnjeg dela fasade neophodno je uraditi i kada je u pitanju česma na uglu Episkopske i Rajićeve, poznata kao  Donina česma. Na česmi u parku Sveti Sava kod fontane “Кrst“ neophodna je zamena i prilagođavanje vodovodne instalaciju u stubu česme, kako bi mogle da se namontiraju obične baštenske slavine, umesto dosadašnje foto ćelije. Potrebna je rekonstrukcija i tela česme, jer je mermer od koga je izgrađena puko na spojevima. Mehanizam koji pokreće dotok vode je uništen na česmi na Trgu Republike, a na česmi na keju 29. Decembar potrebno je uraditi rekonstrukciju betonskog stuba, koji je držao telo česme, kao i postaviti novu vodovodnu instalaciju. Na česmi na Trgu Aleksandra ujedinitelja treba zameniti ventile u postojećoj šahti, rasklopiti deo stuba česme i zameniti unutrašnji deo instalacije, koji je pukao i izraditi od mermera delove česme, koji su polomljeni. Na česmi kod fontane u parku Čair oba točeća mesta su totalno uništena od strane građana. Česma „Bure“ na Palilulskoj rampi je uništena, i instalacija od šahte do česme cure i prave baru u dvorištu stambene zgrade gde se nalazi trafo stanica.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com