Hronika

U doljevačkoj opštini vanredna situacija zbog poplava

Opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju zbog izlivanja vodotokova na svom području, rekao je predsednik opštine Goran Ljubić.

Prema njegovim rečima, tokom noći je zbog izlivanja reka 16 žitelja sela Šainovac moralo da bude evakuisano iz svojih kuća, a oni su zbrinuti u Doljevcu.

“Cele noći smo vukli pesak, pravili nasipe i pokušavali da sprečimo plavljenje Šarlinca, Belotinca i Mekiša. Jutros su se, medjutim, manji potoci izlili i poplavili podrume stanovnika Šarlinca”, rekao je Ljubić.

On je kazao da su u odbranu od poplava uključeni radnici opštine, zaposleni u privatnim firmama, uključujući i njegovu, ali da se mali broj gradjana odazvao pozivu da pomogne u punjenju džakova peskom i pravljenju nasipa.

Zbog padavina poplavljena su i pojedina dvorišta i podrumi mešta sela Orljane.

“Poplavljeni su podrumi. Ne može da se uđe u dvorište. Ja sam u kući, ne mogu da izađem napolje, jedino do terase. Nije u celom selu takva situacija, samo u jednom delu. Ovakva poplava još uvek nije bila, ovo je sve pod vodom”, kazala je za Niške Vesti Danica Stamenković.

I u selu Voljčince u toj opštini prema rečima meštana izlio se kanal koji je napravljen pre par godina. Kažu da su upozoravali da nije napravljen dobro, a da su bili u pravu govori podatak da su im poplavljena dvorišta, kuće, ali i plastenice, što dovodi u pitanju njihovu egzistenciju, jer im je osnovna delatnost poljoprivreda.
Zbog izlivanja Toplice u junu 2020. godine opština Doljevac je poslednji put zbog proglasila vanrednu situaciju u junu 2020. godine. Tada se izllla Toplica i bilo je evakuisano skoro 100 ljudi iz Šarlinca, Orljana i Šainovca.

Nišavski upravni okrug ponudio pomoć i kordinaciju

Nezapamćene poplave pogodile su opštinu Doljevac u kojoj je proglašena vanredna situacija. Tokom noći se izlila Jugbogdanovačka reka, ali i brojni bujični potoci, pa je tako poplavljeno pola teritorije opštine Doljevac.
Najugroženija su sela Orljane, Mekiš, Šainovac, Šarlinac i Belotinac iz kojih je evakuisano preko trideset meštana, navodi se u saopštenju Nišavskog upravnog okruga.

“Tokom noći je angažovano ljudstvo i mehanizacija kako bi se nanošenjem šljunka i peska, prokopavanjem začepljenih kanala i preusmeravanjem bujica, zaštitili pre svega stambeni objekti”, ističe se u saopštenju.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović posetio je opštinu i Doljevac i ponudio pomoć i koordinaciju u obezbeđivanju cisterni sa pijućom vodom u dogovoru sa JКP Naissus. Nišavski upravni okrug u saradnji sa Okružnim štabom za vanredne situacije, formirao je timove za saniranje posledica poplave i obezbeđivanje neophodnih pumpi za ispumpavanje vode.

Foto: Nišavski upravni okrug

Situacija se smiruje i voda je u opadanju, dok se i dalje preduzimaju sve mere sprečavanja i otklanjanja posledica od poplava.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani na više lokacija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com