VideoVirus KoronaZdravlje

U dečijoj kovid bolnici u Nišu lečeno 88 dece

Niš je među prvim gradovima u Srbiji koji je od samog starta imao dečiju kovid bolnicu, koja je formirana na prvom spratu starog dela pedijatrije. Prema rečima prof. dr Anđelke Slavković, direktorke Klinike za dečiju hirurgiju Kliničkog centra Niš do danas je prošlo 88 dece sa respiratornim simptomima. Danas se u njoj nalazi 14 dece i 9 pratioca.

Prvi pacijent je u dečiju kovid bolnicu došao 19 marta. Najviše je bilo dece iz Niša, ali i zaraženih pacijenata iz okolnih gradova.

“Ukupno je do danas kod nas lečeno 88 dece koja su imala respiratorne simptome, odnosno povišenu, temperaturu, kašalj, zapaljenje pluća. Od toga je 30 bilo pozitivno. Danas se na Dečijoj klinici nalazi 14 dece, od kojih je 11 pozitivno, tri su na testiranju. Sa decom je i devet pratioca, od kojih su dvoje pozitivni”, istakla je dr Slavković.

 

Bolnica radi sve vreme. Najviše pacijenata je bilo iz Niša, ali kako su se otvarala žarišta u drugim regionima, dolazila su deca iz tih regiona, iz Leskovca, Vranja, Negotina, Kruševca, Vlasotinca…i iz drugih krajeva jugoistočnog regiona. Naveći broj obolele dece je između 10 i 18 godina i prednjačile su devojčice.

“Deca su uglavnom imala lakšu kliničku sliku. Nije bilo ni jedno dete na respiratoru. Samo je jedno dete bilo na kiseoničkoj podršci i imalo malo teže simptome”, kazala je Slavković.

Dečije klinike u Kliničkom centru Niš radile su sve vreme kada su urgentna stanja u pitanju. Deca sa hematološko-onkološkim oboljenjima su redovno imala svoju terapiju. Situacija je počela polako da se normalizuje, nova zgrada Kliničkog centra u Nišu je vratila svoje pacijente, a ukoro će i Dečija hirurška klinika biti sprema da krene sa planiranim hiruršim intervencijama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A kroz isti glavni ulaz svi ulaze deca sa kovidom i deca sa hemato onkoloskim oboljenjima! Kad ce vec jednom da lekari priznaju koliko su glupo povezali novu hematoonkolosku bolnicu da decijom klinikom . Neprestana tarapana tamo vamo povezanim hodnicima, i isti glavni ulaz za sve. Znate kolika je to opasnost za onkolosku decu ? I pre ovoga stalno su prinudjena na istu ambulantu za vadjenje krvi, iste ordinacije za preglede. To ne pominjete doktorka? Sto niste napravili bar poseban ulaz kad vam je Nurdor obezbedio novac za izgradnju hematoonkoloske bolnice? Jel komoditet lekara pri poslu bitniji nego bezbednost dece na hemoterapiji?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com