Virus KoronaZdravlje

U Dečijoj kovid bolnici najmlađi borci protiv korone

U Dečijoj kovid bolnici u Nišu za godinu dana je u narandžastoj i crvenoj zoni lečeno 662 pacijenata. Među najmlađim pacijentima je bilo i beba, nešto starije dece, tinejdžera. Dane provedene u bolnici sa njima deli pedijatar Ivica Nakev. Za svakog pacijenta ima uvek  vremena. Pažljivo je pratio njihovo stanje jer, kako kaže, kod malih pacijenata klinička slika se kretala od lakše do srednje teške, ali se uvek mogu pojaviti neke komplikacije pa potrebno biti oprezan. I pored toga što se broj zaraženih kovid virusom povećava, među njima su i deca, u Dečijoj kovid bolnici stanje je mirno.

 

Dr Ivica Nakev, pedijatar

“Nema većeg prijema jer je klinička slika kod dece takva da ne zahtevaju bolničko lečenje i to je za sve nas veoma utešno”, kaže doktor Nakev koji je pre korone radio na Odeljenju intezivne nege i hematologije.

Njegova je želja da se ova situacija što pre okonča i on se vrati svojim pacijnetima, ali do tada svu pažnju, ljubav i znanje poklanja ovim mališanima.

“Klinička slika kod dece nije ozbiljna ali je to roditeljima slaba uteha sve dok se im ne kažemo da su izlečeni. Kod nas se primaju sva deca koja imaju teže simptome i ona budu smeštena u “narandžastoj” zoni sve dok se ne utvrdi da li su pozitivni na koronu. Ukoliko test pokaže da jesu tada prelaze u “crvenu” i nastavljamo sa lečenjem koje u proseku traje od 3 do 15 dana. Najmlađi pacijenti su nam bile šestoro tek rođene bebe čije su majke bile pozitivne ili se sumnjalo da imaju koronu”, kaže doktor Nakev u čijem timu su deset mladih specijalista i specijalizanata pedijatrije ali ističe i pomoć starijih i iskusnijih kolega. Pomoć i znanje kolega sa Dečijih klinika im puno znače i to je im je velika podrška.

Pamti doctor Nakev i teške trenutke u Dečijoj kovid bolnici, a najteži je kada se pred vama ugasi dečiji život. Borba tada postaje još žešća, a za godinu dana na ovoj Klinici zabeležen je samo jedan smrtni slučaj, a Klinika zbrinjava decu sa celog jugoistoka Srbije i Kosova.

Doktor Nakev kaže da se kod dece nakon korone javljaju komplikacije, odnosno Kavasaki i MISC sindromi i da su izlečili petnaestoro mališana.

“Povišena temperatura, konjuktivistis, osipi po tabanima, sve su ovo simptomi zbog kojih bi roditelji odmah trebali da nam se jave. Nema mesta panici ali ne treba zanemarivati i opasnost jer ukoliko se adekvatno ne leči može da izazove zapaljenje koronarnih krvnih sudova”, ističe doktor Nakev.

Medicinsko osoblje koje radi sa decom ne nosi skafandere već specijalnu zaštitnu opremu koja neće da “uplaši decu”. Direktorka profesor dr Anđelka Slavković se potrudila da preuređeni prostor za kovid pacijente ukrasi adekvatnim tapetama primerene deci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. I kovid negativni pacijenti se smestaju u narandzastoj zoni i tu se lece sa pacijentima koji su sumnjivi i cekaju rezultate testa. O higijeni da ne pricamo, nema sapuna, papira a ni alkohola, 1 wc je za 20majki sa decom a koji cistacice ciste jednom dnevno, sobe se pacijentima uopste i ne ciste. Osoblje ne nosi skafandere ali ni specijalnu zastitnu opremu vec samo maske i tako specijalno zasticeni idu kod pozitivnih pacijenata pa onda prosetaju i do negativnih! O preuredjenom prostoru i da ne pricamo, kreveti visine 1,5m za decu su poprilicno prilagodjeni, komodice su polomljene nefunkcionalne totalno tako da nemate gde stvari da ostavite a posteljine bolje i da ne komentarisem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com