Virus KoronaZdravlje

U dečijij kovid ambulanti Doma zdravlja dnevno bude i do 30 prvih pregleda

Broj bolesne dece je nešto manji nego prošle godine u ovo vreme i to je evidentno ali broj prvih pregleda kod dece u kovid ambulanti na padijatriji u Domu zdravlja kreće se dnevno između 25 i 30, kaže  dr Snežana Zdravković,  načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja u Nišu. Broj pacijenata koji su pozitivni na korana virus je na dnevnom nivou između 5 i 7.

„Unazad desetak dana  od broja pregledane dece, broj kovid pozitivne dece se kreće između  pet do sedam, ali je bilo dana kada smo imali i desetak pozitivne dece na koronu. U pitanju su pacijenti od predškolskog urasta, odnosno od beba, do školskog uzrasta i srednjoškolskog do 18 godina. Ne postoji striktna podela na predškolsku i školsku decu  i taj je broj gotovo podjednak, kaže dr Snežana Zdravković.

dr Snežana Zdravković

Dodaje da su u ovom periodu aktivni i drugi virusi.

„Klinička slika kod dece je vrlo slična kod svih virusa i nije lako odvojiti o kom se virusu radi. Ono što nam pomaže u trijaži to je epidemiološki podatak da li je dete bilo u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom i to je donekle jedini način da  istrajižiramo pacijente za koje sumnjamo da su kovid pozitivni od onih koji boluju od nekih  drugih respiratornih infekcija“, objašnjava Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com