Društvo

U crkvi u Brzom Brodu čudotvorna ikona Panagia Sumela koju je oslikao Sveti Luka (FOTO)

Starešina hrama Sveta Tri Jerarha u Brzom Brodu, Milan Nikolić, za Niške Vesti kaže da nije poznat datum kada će Grci doći po ikonu koju su doneli u ovaj hram, ali će čutovorna Panagia Sumela koju je oslikao sam apostol Sveti Luka sigurno biti kod njih do Božića.

Sa blagoslovom njegovog preosveštenstva Episkopa niškog G.G. Arsenija, jedna od tri kopije čudotvorna ikone Presvete Bogorodice, u grčkom svetu poznata kao „Panagia Soumela“,  u hram Sveta Tri Jerarha u niškom naselju Brzi Brod došla je u subotu 23. decembra.

“Na večernjoj službi pročitan je akatist ovoj svetoj ikoni u čast, a neposredno posle večernje službe vernici su joj se poklonili i celivali. U nedelju 24. decembra, na dan posvećen majkama, služena je Sveta Liturgija uz prisustvo velikog broja vernika a odmah nakon svetog Evharistiskog sabranja, poklonjenje i celivanje čudotvorne Panagije Sumele nastavljeno je sve do večernjih časova”, objavljeno je na sajtu Eparhije niške.

Zahvaljujući grčkim prijateljima i dugogodišnjim dobrotvorima hrama u Brzom Brodu, čudotvorna ikona Majke Božije boraviće još izvesno vreme u našem gradu, po rečima starešine hrama Milana Nikolića, sigurno do Božića, a biće izlagana vernicima na poklonjenje na svakom bogosluženju u hramu Sveta Tri Jerarha.

Starešina hrama u Brzom Brodu, Milan Nikolić, dodaje i da je povećan broj vernika koji dolaze  da bi videli ikonu Majke Božje koju je oslikao sam Sveti Luka.

Milan Nikolić, starešina hrama Sveta Tri Jerarha u Brzom Brodu

Panagia Sumela, rad svetog apostola Luke

Čudotvorna ikona Panagia Sumela  čuva se u istoimenom manastiru, a delo je Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Manastir je podiglo društvo „Panagia Sumela“ iz Soluna na uzvišenju Vermiona iznad sela Kastanja. Manastir je sagrađen sa željom da čuva uspomenu na pravoslavni manastir Panagia Sumela u Pontu u Turskoj.

Osnovan u IV veku a prvi poklon novom manastiru od tadašnjih carigradskih vlasti bila je ikona donešena iz Atine koju je lično naslikao sv. apostol i evanđelist Luka.

Manastir je neprekidno živeo sve do 1922. godine kada su zbog sukoba Grka i Turaka monasi morali da ga napuste. Ubrzo nakon toga, potpuno je razrušen.

Ikona je bila zakopana blizu manastira a kada se situacija smirila desetak godina kasnije, turska vlada je dozvolila grčkim monasima da obiđu manastir.

Monaštvo je po povratku iskopalo sakrivenu ikonu Majke Božije i  prenelo u Grčku.

Nekad slavni i bogati manastir, posle 1922. godine je napušten, a danas i u ruševinama.

Njegova najveća svetinja, ikona Presvete Bogorodice, koju je slikao Sv. apostol Luka, preneta je u novi manastir blizu Soluna gde i danas privlači mnoštvo vernika iz celog sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com