Virus KoronaZdravlje

U četvrtak nova procena, pa odluka o merama

Medicinski deo Kriznog štaba imao je konsultacije, a Branislav Tiodorović, epidemiolog je rekao gostujući u emisiji “Upitnik” na RTS da još uvek postoji tendencija uspona broja pozitivnih i umrlih.

 

“Ipak smo se opredelili da ne menjamo mere, da u četvrtak napravimo ponovo procenu pa da onda vidimo šta dalje”, rekao je.

Ističe da vrlo oprezno treba pristupati opuštanja mera. Na pitanje da li to znači da do kraja nedelje nema opuštanja mera, rekao je da bi on sačekao.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba stalno u kontaktu i da može da se desi da narednih dana bude bolja situacija, iako on nije optimista, a njegove kolege još manje. Dodaje da postoji zaravljnjenje u Beogradu i Vojvodini.

Napominje da je lažna dilema izbor između zdravstva i ekonomije.

“Nema dileme. I zdravstvo i ekonomija. To je jedini izlaz. Sada smo u situaciji da moramo dati prednost zdravlju”, rekao je epidemiolog.

Dodao je da se pokazalo da ni zemlje koje su imale “lokdaun” nisu imale dobre rezultate. Kao primer je naveo stopu smrtnosti u Švedskoj koja je slična kao u zemljama koje su imale zaključavanje.

Kada će biti moguće svadbe

Na pitanje gledalaca kada će biti moguće svadbe, Tiodorović je rekao da u ovoj situaicji to još uvek nije moguće.

Navodi da se eventulno može govoriti o otvaranju bašti, a tek ako se cifre promene, eventualno o malim skupovima, ali ne o svadbama sa stotinama ljudi.

Poručio je da bi kampanja vakcinacije kod nas trebalo da bude agresivnija.

Pomenuo je situaciju u Rusiji, gde je on profesor, i rekao da tamo vakcinišu čak i u tržnim centrima… Kaže da je to dalo rezultate.

Navodi da mnogi veruju da će epidemija verovatno do kraja godine biti stavljena pod kontrolu na svetskom nivou.

“Treba da naučimo da živimo s ovom bolešću”, dodao je i ponovo ponovio da je potrebna vakcinacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com