Društvo

U centru Niša obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova (FOTO, VIDEO)

Pred okupljenim Nišlijama, ministrima u Vladi Republije Srbije i mnogobrojnim zvanicama za koje su postavljene tribine u centru Niša, oko hiljadu pripadnika MUP-a demonstriralo je obučenost i opremljenost srpske policije. Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, istakao je da je u zadnje tri godine stopa kriminala u zemlji smanjena za sedam i po procenata. Svi lokali u najužem gradskom  jezgru bili su zatvoreni tokom prepodneva, a sama svečanost trajala je oko sat vremena.

“Za poslednje tri godine postigli smo mnogo, nema oblasti u kojoj rezultati nisu bolji. Zaplenjeno je više od 10 tona narkotika, uhapšeno je više od 400 ljudi koji su bili organizovani u 58 krimanalnih grupa,  a kriminal je smanjen za sedam i po procenata, to je oko 25 hiljada krivičnih dela manje”, rekao je Stefanović u pozdravnom govoru.

On je istakao da izazova ima mnogo, ali da policija mora biti fokusirana na poštovanje zakona i da mora adekvatno odgovoriti na sve pretnje, jer sedam miliona građana Srbije očekuje zaštitu.

“Neki imaju pretezije prema našoj zemlji, pa čak i prema ovom gradu. Ali moraju da znaju da su bedemi ovde čvrsti, da srpska policija snažno štiti svoj narod od svakog ko se drzne i da pomisli da je Srbija plen i da nema dovoljno snage. Mi želimo mir i stabilnost ali smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju. I to je jasna poruka koju šaljemo”, naglasio je Stefanović uz najavu da će se Vlada Srbija u narednom periodu angažovati i u modernizaciji opreme, kao i povećanju plata zaposlenih u MUP-u.

 

Okupljeni na Trgu kralja Milana mogli su da prisustvuju simulaciji razbijanja teroriističkog napada, rešavanju talačke krize i spasavanju talaca, a u vežbama su učestvovale specijalne antiteorističke jedinice uz podršku helikoptera iz vazduha.

Nakon ovih, za građanstvo veoma atraktivnih simulacija, usledio je i defile svih rodova MUP-a.

Sindikat policije nezadovoljan

Povodom Dana policije oglasio se i Sindikat srpske policije (SSP) saopštenjem u kome se kaže:

“Pocepanu obuću, pretanke porcije hrane na terenu, loše uslove smeštaja i smešne dnevnice u visini od 150 dinara neće prikazati javno. Valjda je dovoljno što mi znamo kako nam je. Kako god da nam je danas, neka nam je srećan praznik. Ostaje nam nada da će jednom biti bolje”, stoji su saopštenju SSP.

Lokali zatvoreni, mere bezbednosti na nivou

Centralna proslava Dana policije blokirala je glavne saobraćajnice u gradu na nekoliko dana, a u prepodnevnim časovima ni jedan lokal u najužem gradskom jezgru nije bio otvoren. Proslavu su pratile i pojačane mere bezbednosti koje su uključivale i skener na ulazu u Podzemni prolaz kroz koji su morali da prođu građani koji su želeli da prisustvuju svečanosti.

Inače, Dan Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu kada je srpska Žandramerija odigrala presudnu ulogu u sukobima sa Turcima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana. Centralna proslava Dana policije je ove godine prvi put organizovana u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com