Društvo

U cenru za porodični smeštaj 600 dece u 400 hraniteljskih porodica

Minutom ćutanja u znak sećanja na nedavno preminulu direktorku Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Violetu Blagojević, počelo je obeležavanje osam godina postojanja i rada ovog centra. Tokom ovog perioda kroz centar je prošlo mnogo dece i hranitelja. Trenutno je više od 600 dece smešteno u 400 hraniteljskih porodica na teritoriji pet okruga koje pokriva centar.

„Osam godina koje su za nama obeležio je rad sa decom bez roditeljskog staranja, a u pet okruga koje mi pokrivamo ima 395 hraniteljskih porodica i 625 dece“, kaže Stevan Veselinović, direktor Centra za porodični smeštaj i usvajanje Niša. „To je oko 10 odsto dece u odnosu na ukupan broj u Srbiji. Trudimo se da rad sa ovom decom i hraniteljima obavimo  na što bolji način i za dobrobit ove dece“.

Prema rečima direktora Veselinovića centar pokriva veliku teritoriju i ima veliki broj dece u odnosu na hraniteljske porodice pa je njihov osnovni zadatak da što više hraniteljskih porodica animiraju kako bi se bavili starateljstvom koje u našoj zemlji ima dugu tradiciju.

„Centru je uvek nešto potrebno, ali i ono što imamo koristimo maksimalno i sve kapacitete smo usmerili ka deci i ka hraniteljima, a svaka vrsta pomoći prema deci nam je neophodna kako bi im omogućili da se osećaju kao u biološkim porodicama“, kazao je Veselinović.

Centar godinama ostvaraju odličnu saradnju sa Udruženjem hranitelja „Veliko srce“ iz Niša.

„Udruženje okuplja hranitelje iz Nišavskog upravnog okruga i broji oko 150 članova“, kaže Aleksandar Stošić, predsednik Udruženja hranitelja „Veliko srce“ Niš. „Cilj svakog hranitelja da dete koje se nalazi u njegovoj porodici osposobi za samostalni život, ali i da mu pruži svu ljubav koju deca dobijaju u biološkim porodicama. To znači da moramo da im pružimo svaki vid sugurnosti“.

Veze sa hraniteljskim porodicama se ne prekidaju ni kada deca odu svojim putem.

„To su čvrste i neraskidive veze“, naglašava Stošić.

Iz Centra kažu da planiraju proširenje prostora za šta će im biti potrebna podrška grada, ali i drugih javnih ustanova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com