Hronika

U borbi protiv korupcije krivične prijave za više od 10.000 lica

Posebna odeljenja viših javnih tužilaštava za prvih godinu dana primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije postupala su po krivičnim prijavama podnetim protiv 10.684 lica, pri čemu je optuženo 681 lice, istakla je danas ministarka pravde Nela Kuburović na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati rada novih antikorupcijskih regionalnih centara.

Ministarka Kuburović je naglasila da je za prvih godinu dana primene novih zakonskih rešenja doneto 448 presuda, od čega su 444 osuđujuće, a većinu presuda prate zatvorske kazne.

 

Nela Kuburović, ministarka pravde

„Ima i visokorangiranih lica protiv kojih se vode postupci, pa tako u ovim posebnim odeljenjima imamo i postupke protiv direktora Uprave za agrarna plaćanje i zamenika direktora Saobraćajnog instituta CIP, a sve za krivična dela primanje mita“, naglasila je Kuburović i dodala da je najveći iskorak, činjen usvajanjem i primenom novog zakona, uspostavljanje unapređene saradnje između nadležnih organa i institucija.

Ona je ukazala da danas postoji razvijena mreža oficira za vezu iz 13 relevantnih institucija i da je svako od njih prošao specijalizovanu obuku, pa tako, organi krivičnog gonjenja neuporedivo lakše i brže dolaze do potrebnih podataka, informacija i razjašnjenja.

Foto: Niškr Vesti

Za vreme primene ovog zakona, osnovano je pet, a realizovane su tri udarne grupe, rekla je Kuburović i kao dobar primer istakla rezultate udarne grupe Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, čiji je rad doveo do pokretanja krivičnog postupka protiv 80 osumnjičenih.

Foto: Niškr Vesti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je Ministarstvo pravde poslednjih nekoliko godina pokazalo zbog čega Srbija ne samo u našem regionu, već zaista može da se meri sa ozbiljnim državama EU.

„Država je prepoznala potrebu da se bori protiv korupcije sistemski, svaki slučaj se procesuira, nema onog ko je zaštićen i partijskom knjižicom, društvenim statusom ni bogatstvom. Nema čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega vodila istraga“, naglasio je Stefanović.

Takođe, ministar Stefanović je ukazao da se pokazala i borba u redovima policije, tužilaštva i sudova, da korupcija u tim redovima neće ostati netaknuta, jer, kako je naglasio, naročito institucije koje se bore protiv korupcije moraju građanima da pokažu da su one čiste, da su ti ljudi apsolutno ispravni i da mogu da budu predvodnici te borbe.

Foto: Niškr Vesti

Antikorupcijskom forumu o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije u Nišu, učesnicima su se obratili i Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić i zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com