Zdravlje

U borbi protiv droga neophodna je multisektorska povezanost

Kako se boriti protiv droge? Kako pomoći zavisnicima da se oslobode droge a bivšim zavisnicima da se ravnopravno uključe u društvo, da rade i žive od svog rada? – o ovim i mnogim drugim pitanjima razgovaralo se danas u Gradskog kući na  multisektorskom  sastanku za teritoriju Nišavskog okruga, koji su organizovali predstavnici Udruženja „Izlazak“ , u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije.

Udruženje „Izlazak“ osnovano je , kako kaže jedan od osnivača, Aleksandar Žugić, predsednik ovog Udruženja, da bi se što uspešnije borilo protiv narkomanije. Ujedno,  da bi se pružila pomoć u prevenciji, resocijalizaciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih i halicinogenih sredstava. Udruženje promoviše zaštitu ljudskog zdravlja u unapređenje zdravog življenja.

Pre devet godina, kada je udruženje registrovano, grupa mladih ljudi, i sami zavisnici koji su se oslobodili pošasti droge, udružili su se jer su imali isti cilj i istu želju – da ličnim iskustvom pomognu onima koji su zbog specifičnosti ovog problema , diskriminisani i napušteni. Želeli su da svojom neposrednom pomoći omoguće uslove da svi zavisnici ostvare pravo na život bez droge.

Na sastanku su predstavnici Udruženja „Izlazak“ predstavili trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“ koji će do kraja 2019. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svetskom federacijom protiv droga.

 „Mi smo mapirali još 2015. godine većinu aktera koji se u Srbiji , Crnoj Gori i Bosni i Hescegovini bave ovom tematikom, napravili smo brošuru i na osnovu stanja i situacije na terenu napravili smo procenu potreba.  Svetska federacija protiv droge prepoznala je da je potražnja za drogamana našim prostorima u konstantnom porastu i kao odgovor na procenu potreba , ponudila je partnerstvo trima organizacijama – „Izlazak“ iz Srbije, „Proslavi oporavak „ i Bosne i Hercegocine u „Preporod iz Crne Gore , u želji da se na što bolji način i sveobuhvatno adrsira problem zavisnosti”, kaže  Žugić.

Osnovni cilj projekta je unapređenje usluga za pojedince i porodice koje su pogođene problemom zavisnosti. Akcenat je, kako kažu, na osobe iz manjih sredina, posebnio ruralnim sredinama u kojima ne postoje servisi , mogućnosti i tretmani kao što ih ima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Žele da povežu sve aktere i unutar zajednice, kroz jačanje multisektorske saradnje i umrežavanje civilnog društva i državnih institucija,  kako bi se osoba u procesu oporavka od zavisnosti zajedničkim naporima podržala i dovela na mesto njenog maksimalnog potencijala.

Predstavnici ovog udruženja smatraju da su ljudi neinformisani o tome gde i kako mogu da prime pomoć.

U svrhu osvarivanja ovog cilja otvoreno je savetovalište i web stranica www.biramooporavak.com. U sklopu savetovališta, putem besplatne i anonimne telefonske linije,koja je otvorena prošle dodine 26. juna,  osobama i porodicama u problemu zavisnost daju se informacije o mogućnostima lečenja i rizicima koji nastupaju kao posledica zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

„U poslednjih godinu dana pružili smo oko 500 usluga, toliko smo imali poziva“, kaže Žugić koji objašnjava da kada neko pozove i zatraži pomoć , oni mu je pružaju od početka, od detoksikacije, preko motivacije da se uključe u procese oporavka, uključivanje u program dugotrajnog stacionarnog tretmana, a potom do resocijalizacije i reintegracije u društvo.

O tome koliko je važna povezanost svih relevantnih faktora u procedu prepoznavanja, lečenja i resocijalizacije zavisnika govorio je i dr Dragan Vukadinović, psihijatar subspecijalista bolesti zsavisnosti  i načelnik Odeljenja za narkomaniju Specijalne bolnice u Toponici.

„Svedoci smo da svakodnevno imamo tragične informacije koje su posledica zloupotreba droge. Vrlo je funkcionalno da svi, čak i oni koji se volonterski bave ovom problematikom, imaju što direktniju i bolju komunikaciju. Problem droge je je veliki, mnogo veći nego što se vidi. Kao kad gledate santu leda. Vidite brh a daleko je veći problem onaj što se ne vidi, ispod površine. Zato je statistički teško procenjivati ovu  specifičnu materiju.  Podaci se mogu kretati od 30 do 100 hiljada zavisnika na nivou Srbije. Pravo stanje pokazuje se kroz činjenicu da svakodbevno u novinama čitamo o smrti zbog predoziranja.„

Kako kaže doktor Vukadinović procenat izlečenja  „za one  pacijente koje uspemo da izvučemo iz kandži zavisnosti efikasnost je 100 posto. Nažalost to je dugotrajab proces koji traži angažovanje što više ljudi, segmenata društvene zajednice, od prevencije, preko dijagnostike , lećenja i resocijalizacije . vaj skup jeste organizovan u funkciji resocijalizacije i podrške tim pacijentima koji uspeju da uspostave apstinencij”.

Predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije govorili su o važnosti multisektorske saradnje kao i o ulozi i nadležnostima Kancelarije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com