Društvo

Tvrđava, Čegar i Bubanj među motivima Srbije u bojama zastave. Haljina niške dizajnerke “ostavlja bez daha”

Mina Gligorić, operska pevačica je u svom rodnom Šapcu, na Svetosavskoj akademiji ponela haljinu o kojoj danas priča cela Srbija.

Haljinu je oslikala niška dizajnerka Jelena Dimitrijević, kojoj ovo nije prvi put da ručno oslikava motive Srbije na haljinama koje izrađuje. Ovog puta otišla je korak dalje, u pitanju je haljina u bojama zastave sa 24 motiva spomenika i manastira iz čitave Srbije, na haljini se nalaze i tri niška veoma bitna zdanja

“Haljina u bojama naše zastave i na njoj lepote Srbije. Zbog simbolike godine u kojoj smo, ima 24 ručno oslikanih motiva i simbola naše zemlje. Ova haljina i ja smo se godinama (sada već skoro 3 godine) gledale i spremale jedna za drugu. Ovaj januar je bio mesec posvećen njoj jer smo imali divnu priliku da bude prvi put nošena i prikazana. Prelepa Mina Gligorić, me uvek iznova motiviše i pomera moje granice, zato i nastaju ovako divne haljine koje ona tako lepo iznese”, rekla je Jelena Dimitrijević za Niške Vesti.

Mina Gligorić, operska pevačica u haljini niške dizajnerke Jelene Dimitrijević; Foto: Nikola Janković
Na haljini se nalaze motivi iz čitave Srbije i to: Prohor, Manasija, Crkva Svetog Marka u Beogradu, Bogorodica kod Knjaževca, Žiča, Tri pesnice na Bubnju u Nišu, Niška tvrđava, Crkva u Šabcu, Hram Svetog Save, Stefan Nemanja

Manastir Crna reka, Tvrđava Šabac, Čegar, Tumane, Tvrđava Kale u Pirotu, Šumarice, Crkva Svete Petke u Leskovcu, Spomenik Kosovskim junacima Kruševac, Oplenac, Spomenik Žrtve racije u Novom Sadu, Spomenik  kosturnica Cer, Gračanica, Spomen kosturnica Mačkov kamen i Spomenik na Mišaru.

Jelena je provela puno dana u svom ateljeu kako bi oslikala haljinu baš onako kako je želela.

Mina Gligorić, operska pevačica u haljini niške dizajnerke Jelene Dimitrijević; Foto: Nikola Janković

“Za samu izradu bilo je potrebno nekoliko dana, a onda je usledilo oslikavanje koje je trajalo čak devet dana od 12 do 15 sati dnevno”, rekla je Dimitrijević za Niške Vesti.

Haljina je simbolično rađena u bojama naše zastave, i ovo nije prva haljina koja ima motive Srbije. Sličnu je uradila Jelena Dimitrijević i oktobra 2021.

Mina Gligorić, operska pevačica u haljini niške dizajnerke Jelene Dimitrijević; Foto: Nikola Janković

Haljinu sam zamislila jos pre tri godine, tada je i krenula zvanično izrada haljine, međutim Mina Gligorić, operska pevačica koja nosi moje modele je posle puno godina po prvi put dobila ponudu da peva u svom gradu i to je eto bila prilika da ponese haljinu. Mene je to motivisalo da završim oslikavanje i sada dok je gledam ja sam presrećna”, kaže uz osmeh Dimitrijević.

Mina Gligorić, operska pevačica u haljini niške dizajnerke Jelene Dimitrijević; Foto: Nikola Janković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com