Društvo

U blizini Srećkovog vrela ZIMSKA BAJKA: Slapovi Kameničkog potoka oduzimaju dah (FOTO)

U blizini Srećkovog vrelo nadomak Niša u Opštini Pantelej nalazi se vodopad koji je malo poznat Nišlijama ali ga meštani Kamenice vrlo dobro poznaju i čuvaju kao svoje prirodno-turističko blago.

Poznato Srećkovo vrelo je mala klisura i jedan od mnogobrojnih kraških izvora u kršu Istočne Srbije, koji izbija u ataru sela Kamenica, u podnožju istočnih padina planine Kalafat na samo 8 kilometara od centra Niša.

U blizini vrela na temeljima rimskog hrama, u srednjem veku sagrađen je manastir Sveti Đorđe. U ovom manastiru je radila jedna od prvi prepisivačkih i iluminatorskih škola. Ovaj manastir poznat je i po tome što su u njemu do  1553. godine ispisane prve knjige u okolini Niša. Manastir Svetog Đorđa 1564. imao je samo dva kaluđera, a poslednji pomen za vreme vladavine sultana Murata Drugog (1574-1595) spominje samo jednog. Izvori kazuju da su Turci posle ugušenja Niške bune 1841. godine i u Kamenici spalili crkvu, pa je najverovatnije tada porušen manastir svetog Đorđa. Bio je dugo manastir zatrpan i zaboravljen u ruđevinama a onda je pronađen 1988. godine, kada je i obnovljen.

Srećkovo vrelo je u stvari izvorište Kameničkog potoka, jednog od desnih pritoka Nišave, čije vode se u nju ulivaju nakon vodenog toka od 8 km. Vrelo prihranjuje hidrogeološka površina sliva planine Kalafat, sa najvišom kotom 837 m. Na jugu sliv je ograničen Niškom kotlinom, a na severu Toponičkom i Kopajkošarskom ili Popšičkom rekom.

Slapovi Kameničkog potoka: Zoran Kocić

Na početnom putu od 1.000 metara tok Kameničkog potoka ima veliki broj slapova, od kojih je prvi visine oko 3 metra. Ispod vodopada postoji nekoliko izvora vode koji su čisti i puni rakova.

Na slapovima Kameničkog potoka koji izvire iz Srećkovog izgrađeno je nekoliko vodenica, iz različitih perioda, na osam vodopada od kojih je jedna izgrađena na prvom vodopadu u 19. veku.

Čistu planinsku vodu sa ovog vrela koristili su prvo Rimljani u drevnom Naisu, uz pomoć akvadukta koji je sagradila Laudijeva VII legija, a čiji ostaci se i danas vide, a potom i sveptenstvo obližnjeg manastira Sveti Đorđe izgrađenog u srednjem veku, na 300 metara od izvora.

Sa namerom da ožive zaboravljenu prošlost i, prirodne lepote Srećkovog vrela Udruženje za lokalni razvoj Kamenici izgradio je panoramsku stazu — simbolično nazvanu „Vodeničarska staza”. Ova staza u dužini od 80 metara povezuje manastir, potok, vrelo, vodopad i vodonicu na Kamaničkom potoku.

Naselje Kamenica je ponosna i na heroje iz Drugog svetskog rata. Dušan Tasković Srećko, po kome je nazvano obližnje Srećkovo vrelo, Radmila Kovačević i Hristina Markiši.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com