Društvo

(FOTO) Na jezeru Bovan viđena nova vrsta ptice u Srbiji – veliki morski gnjurac

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su u blizini Sokobanje njihovi ornitolozi otkrili novu vrstu ptice u Srbiji – velikog morskog gnjurca (Gavia immer).

“Tokom redovnih terenskih aktivnosti, ornitolozi Slobodan Marković i Danilo Penić su, u blizini Sokobanje na jezeru Bovan, 26. decembra imali su sreće da prvi put u Srbiji fotografišu i sa sigurnošću potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca”, navodi se u saopštenju.

U knjizi “Ptice Srbije – kritički spisak vrsta” piše da je ova vrsta beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranje nije nikada potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim.

Veliki morski gnjurac, koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88 centimetara, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope.

Ova ptica se prilagodila životu u vodenim površinama, hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela “savršena” su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com