Društvo

U Beloj Palanci danas počinju „Dani Banice“

Tradicionalni 13. po redu „Dani banice“ u Beloj Palanci počeće danas u 13 časova Kulturno-umetničkim programom u kome će nastupiti folklorni ansambli, muzički talenti, pevačke i baletske grupe, a nastavljeni takmičenjem „Najbolji medju najboljima“ u okviru kojeg će se u pripremanju banice takmičiti svi dosadašnji pobednici te manifestacije.

U toku današnjeg dana biće organizovano i takmičenje dece u pripemi banice i prezentacija inostranih kuhinja.

Zvanično otvaranje manifestacije zakazano je za 20,30 časova takodje na Vrelu, a od 21 čas krenuće koncert Dragice Radosavljević Cakane i folklornih ansambala iz Srbije i Bugarske.

Sutra, drugog dana manifestacije, kulturno-umetnički program na letnjoj pozornici parka Vrelo počeće u 11 časova, a isto vreme krenuće i nadmetanje u pripremanju banice svih prijavljenih učesnika.

Oko 300 učesnika manifestacije takmičiće se u četiri kategorije – pripremi slane, slatke, integralne i banice pripremljene na nov način.

Za najmlađe će u toku popodneva biti održana radionica crtanja na brašnu, a za 17,30 planirana je degustacija džinovske leskovačke pljeskavice. Od 18 časova na bini parka Vrelo nastupiće Neda Ukraden, a od 21 čas u centru Bele Palanke koncert će imati pevačica Ana Bekuta.

Trećeg dana manifestacije, u nedelju, 12. avgusta na Vrelu će kulturno-umetnički program početi u 13 časova, a brojna udruženja će u 15 časova izložiti svoje banice. Na programu je i dečija radionica za pripremu banice i degustacija jela inostranih kuhinja, a potom priprema džinovske banice.

Na bini u centru Bele Palanke od 20 časova biće proglašenje pobednika po kategorijama, a za 21.30 sati predviđen je koncert Dejana Petrovića i njegovog Big Benda.

U okviru Dana banice biće održan i Sajam starih i umetničkih zanata, na kojem će se ove godine predstaviti oko 100 zanatlija iz Srbije. Prošlogodišnja manifestacija okupila je oko 25.000 posetilaca, među kojima je bilo oko 5.000 ljudi iz inostranstva, najviše iz Bugarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com