Kultura

U barutani u Tvrđavi otvoreni “Dani nasleđa u Nišu”

U Barutani broj 4, u niškoj Tvrđavi, otvoren je dvodnevni međunarodni skup „Dani nasleđa u Nišu“, prvi ovakve vrste u Srbiji. Okuplja istoričare, kustose, arhitekte, predstavnike muzeja i arhiva iz cele Srbije, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

„Dani nasleđa u Nišu“ otvoreni su promocijom knjige „Toplička episkopija“ autora Radoja Kostića.

“Mi smo napravili korak ispred i ponosni smo na sve što smo uradili, počeli smo priču o Nemanjićima i o Topličkoj episkopiji, koju je osnovao Sava Nemanjić. Knjiga je crkvena i svetovna istorija Srbije. Toplička episkopija bila je prva srpska episkopija i jedna od osam prvoosnovanih u Srbiji, i ovo je prva knjiga koja govori o tome,” kaže urednik knjige, Julka Kuzmanović Cvetković.

“Posao oko organizacije nije bio lak, ali je zadovoljstvo sada jako veliko. Okupili smo predstavnike institucija i ustanova iz celog regiona, koje se bave arheologijom i istorijom, kulturom i nasledjem, i ovo je prvi ovakav medjunarodni skup u Srbiji. Nadam se da će postati tradicionalan, i znači nam puno zbog razmene iskustava i zbog zajedničkog prezentovanja u Evropi”, kaže Elena Vasić Petrović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

„Dani nasleđa u Nišu“ održavaju se i u subotu, u Oficirskom domu, kada će se predstaviti stručnjaci sa svojim radovima iz Bugarske, Hrvatske i Srbije. Sve prezentacije otovrene su za javnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com