DruštvoVirus Korona

U autobuse će moći samo zaposleni građani, uz maske i rukavice

Javni prevoz u Nišu počeće 8. maja po letnjem redu vožnje. U prvoj fazi moći da ga koriste samo zaposlena lica, uz niz preporuka za korišćenje javnog prevoza.

U prvoj fazi uspostavljanja javnog prevoza, u autobuse će moći da uđu samo zaposleni građani. Ipak, ukoliko putnici nemaju masku i rukavice neće moći da koriste javni prevoz.

“Putnici će morati da se pridržavaju mera ukoliko žele da uđu u javni prevoz. Svaki putnik mora da nosi masku i rukavice bez njih neće moći da uđe u autobus. Kondukteri i vozači će u autobusima kontrolisati da li putnici imaju sredstva zaštite, a biće i kontrolora. Na stanicama će biti istaknuta pravila kojih putnici moraju da se pridržavaju”, kaže za Niške Vesti Milan Milić, direktor Direkcije za javni prevoz.

I prevoznici imaju svoje obaveze.

“Svako vozilo pre i posle vožnje mora detaljno da se dezinfikuje. U svakoj pauzi autobus mora da se detaljno provetri. Prevoznici ne smeju da koriste klimu, osoblje će biti obezbeđeno maskama, rukavicama i vizirima. U vozilima će biti obeležena sedišta, a na podu autobusa će biti postavljene tačke kako bi držala distanca. Unutar autobusa biće obeležen pravac kretanja putnika”, napominje Milić.

Postoji niz otvorenih pitanja, kao to na koji način će se kontrolisati da li isključivo zaposleni koriste javni prevoz u Nišu. U Direkciji kažu da su suzili mogućnost da dođe do propusta tako što će u prodaju pustiti samo karte za zaposlena lica. Polumesečne karte moći će da kupe samo zaposleni i niko drugi.

“Od 4. maja počeće prodaja polumesečnih karata za pravna lica i od 5. maja za fizička lica. Polumesečne karte inače važe od 15. u mesecu, ali sada će važiti od 8. maja jer smo u februaru prekinuli prevoz i na ovaj način im kompenzujemo tih nekoliko dana. Dakle, polumesečna karta za maj važi od 8. maja pa sve do kraja meseca”, rekao je Milić.

Sva pravila, pogodnosti, ali i obaveze su trenutne, a menjaće se kako krizni štab donosi odluke ili dodatne mere, a sve u skladu sa situacijom.

I ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

“Mere bezbednosti zarad očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički saobraćaj u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova”, rekla je Mihajlovićeva za Prvu.

Mihajlovićeva je apelovala još jednom na građane da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa epidemijom koja još nije gotova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ako tako bude, u autobusu nece biti dovoljno mesta pa samim tim i letnji red voznje nece biti dovoljan.

  2. Od 15 marta je pocelo vanredno stanje ,tj tebalo bi da do kraja maja bude beaplatni prevoz .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com