Ekonomija

U aprilu kreće sa radom nova fabrika u Nišu

Grad Niš preneće svoja prava javne svojine na Republiku Srbiju, neposrednom pogodbom i bez naknade, radi realizace investicionog projekta izgradnje kineske fabrike za proizvodnju led rasvete u automobilskoj industirji “Xingyu Automotive Lightning Systems”, usvojeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Kako je naveo gradski većnik Nenad Stanković, očekuje se da fabrika krene sa radom već u aprilu naredne godine, a u oviru prve faze trebalo bi da zapošljava oko 1.000 ljudi.

Nenad Stanković; foto: P. V.

“Trenutno smo u procesu izgradnje svih tih infrastrukturnih objekata, bitnih za budući rad ove kompanije, koja će se baviti proizvodnjom led rasvete u automobilskoj industriji. Ono što je bitno jeste da je ovo samo prva faza investicije u kojoj će se zaposliti oko 1.000 ljudi. Na ovaj način se otvaraju mogućnosti za prelazak u drugu fazu. Dakle, naredne godine, negde već u aprilu očekujemo otvaranje fabrike”, rekao je Stanković.

Fabrika se nalazi na Bulevaru Dimitrija Tucovića, pored fabrike Leoni na 16 i po hektara zemljišta.

Direktor Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj i projekte Niš Dušan Radivojević izjavio je da se investicioni projekat izvodi u saradnji sa kabinetom predsednika Republike Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

“Radi se o renomiranom proizvođaču, lideru u industriji LED rasvete, koji svoje proizvode plasira gotovo svim brendovima u auto-industriji”, rekao je Radivojević.

Prva faza privodi se kraju, naveo je Radivojević i dodao da izvođač intenzivno izvodi radove.

“Planirano je da u martu mesecu budu gotovi građevinski radovi i da se u toku marta meseca unosi oprema u sam objekat. Početkom aprila testiranje same opreme i probne proizvodnje i u toku aprila da krene sa proizvodnjom”, istakao je Radivojević.

On je dodao da će Grad Niš imati višestruku korist od fabrike “Xingyu Automotive Lightning Systems”.

Dušan Radivojević; foto: P. V.

“Treba spomenuti da Grad Niš neće imati koristi samo od konkretnog zapošljavanja, već i od doprinosa za izgradnju objekata, poreza koji se direktno sliva u budžet Grada Niša i od dolaska kooperanata koji su već zainteresovani zato što se radi, zaista, o velikom i poznatom proizvođaču. Imali smo razgovore već sa dva kooperanta, koji su izrazili želju da dođu u naš grad i investiraju” rekao je Radivojević.

Direktor kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte podsetio je da je vrednost investicije 60 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com