Društvo

U ambulanti “Rasadnik” niškog Doma zdravlja radi doktorka obučena za rad na znakovnom jeziku

Lekar Doma zdravlja Niš, doktorka Tatjana Ristić, u želji da pomogne svojim gluvim pacijentima, prošla je samoinicijativno obuku za rad na znakovnom jeziku, čime će rad sa ovakvim pacijentima biti umnogome olakšan.

Ova doktorka radi u ambulanti ,,Rasadnik” i poziva sve pacijente sa oštećenim sluhom da joj se obrate ukoliko imaju neki zdravstveni problem, istakao je direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan.

U Srbiji prema podacima iz 2019 ima oko 70 000 gluvih osoba, dok je u Nišu oko 600 gluvih čiji je osnovni jezik znakovni jezik ili jezik gluvih.

Da bi mogli da pomognemo nekoj osobi najpre moramo da je razumemo šta nam govori i kakav problem ima, kaže direktor Jerkan.

Кod gluvih osoba razumevanje je otežano i iz tog razloga važno je da lekar može da ih adekvatno razume. Ovo je naročito došlo do izražaja u vreme korone, kada je zbog nošenja maske, jedini način razumevanja gluvih osoba upravo poznavanje znakovnog jezika.

Gluvi ljudi nisu nemi ljudi, oni se od nas razlikuju samo po tome sto govore znakovnim jezikom, objavio je Jerkan na svom Fejsbuk profilu, dajući punu podršku Tatjani Ristić lekarki iz ambulante “Rasadnik”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com