Društvo

Tvrđavu osvojili “borci” protiv raka: RAK JE IZLEČIV – Budite uz nas!

Perovski: Zdrava žena je zdrava porodica, zdrava porodica je osnova zdravog društva

Više od tri stotine trkača, nekoliko desetina mališana koji učestvuju u radionicama,  atletičari i treneri Atletskog kluba “Radnički”, igrači Ansambla “Mozaik”, medicinsko osoblje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i stotine prijatelja članova udruženja “Budite uz nas” imali su danas jedan važan zadatak – da pozovu na preventivu i apeluju na veću brigu žena o sopstvenom zdravlju.

Slika u Tvrđavi koju su činili svi oni ipak obećava da ćemo ovakvim akcijama privoleti dame na preventivne preglede, kada je njihovo zdravlje u pitanju.

Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma “Budite uz nas” iz Niša, organizovalo je danas kulturno-sportsku i humanitarnu manifestaciju povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Pored trke u Tvrđavi, održana je i simbolična šetnja dama koje su se izborile ali i onih koje se i dalje bore sa rakom dojke.

“Podrška zajednice je jako bitna za podizanje svesti i ostvarenje ciljeva za bolje zdravlje žena. Zdrava žena je zdrava porodica, zdrava porodica je osnova zdravog društva”, rekla je Sanja Perovski, predsednica Udruženja “Budite uz nas”.

Više od 4500 žena godišnje u Srbiji oboli od raka dojke, a preko 1600 njih izgubi ovu životnu bitku.

Foto: Vodeničarski

“Veoma je ditno da se bilo koje promene otkriju na vreme. Bitan je i samopregled, pregled ultrazvuka za žene do 50 godina, mamograf i svi ovi pregledi su bitni da se bolest otkrije na vreme jer su tada šanse za izlečenje velike. Mi smo danas doneli model lutke da edukujemo dame za samopregled dojke kako bi one mogle same da provere zdravlje”, rekla je Slađana Majkić, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

Svaka osma žena u našoj zemlji oboli od karcinoma dojke. Po broju obolelih, Srbija se nalazi negde u sredini lestvice zemalja u Evropi, ali po broju umrlih zauzima neslavno prvo mesto.

“Budite uz nas”; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

“Bitan je svaki minut za pregled, imajte na umu da vreme ne može da se vrati. Želim da apelujem na dame da urade preventivne preglede. Gradska opština Crveni krst će uvek da podrži priču o očivanju zdravlja žena.”, rekla je Jelena Madić, većnica za kulturu Gradske opštine Crveni krst.

Davno su žene iznad pedesete godine obolevale od raka dojke dok se danas ta granica puno pomerila, pa su u riziku i žene znatno ispod ove starosne granice. Došlo je do porasti stope obolevanja posle četrdesete godine i porast smrtnosti od 45. godine života.

Aktiviskinje Udruženja “Budite uz nas” sa gostima iz Leskovca; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

2013. godine Srbija je uvela organizovani skrining pregled za starosnu grupu žena od 50 do 69 godina.

Cilj manifestacije “Budite uz nas” je osnaživanje žena, koje prolaze ili su prošle proces lečenja raka dojke, kao i osvešćivanje gradskih institucija, kako bi se skrenula pažnja na važnost zdravog načina života, kao i kulture življenja. Organizatori na ovaj način skreću pažnju i opominju na važnost i značaj očuvanja zdravlja žena kroz redovne kontrole.

Današnji događaj u Tvrđavi nosi jasnu poruku – kancer je izlečiv sa procentom od 90% ukoliko se otkrije na vreme.

“Budite uz nas”; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com