Kultura

“Tvrđava umetnosti”

U  okviru projekta „Dani kulturnog stvaralaštva mladih umetnika – Tvrđava umetnosti“ u Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba radova mladih, neafirmisanih umetnika iz srednje Umetničke škole iz Niša i istudenata sa Fakulteta umetnosti u Niš. Radovi su nastali u okviru istoimenog projekta koji je organzovan tokom juna u niškoj Tvrđavi, a koji je podržan od strane Grada Niša – Sekretarijataza kulturu i informisanje. Organizator izložbe je Centar  za  razvoj  građanskog društva Protecta.

“Projekat  ima za cilj da doprinese razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva kao i razvoju kulturnog života, ali je drugi zadatak projekta afirmacija mladih umetnika dok, istovremeno, na ovaj način povećavamo broj dešavanja u kulturnom životu grada. Na ovaj način javnost se upoznaje sa kreativnim idejama mladih koje su ovi preneli na platna”, istako je Milan Mijović iz Protecte.

Osim učenika Umetničke škole, njih petnaestoro, u projekat su su bili uključeni i student Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu pa su se na izložbi našli i njihovi radovi. Svoje radove izložilo je osmoro studenata.

“Pred očina javnosti nalazi se više od sto radova. To su radovi iz sfere likovne  i primenjene umetnosti. Tehnike su različite, od kombinovanih do pastela, olovaka, krede, grafita, kolaža i tempera. Moja ideja je da se nakon zatvaranja izložbe formira jedna kolekcija o kojoj će brinuti ili Protecta ili grad”, objašnjava Slobodan Radojković, vanredni profesor grafike na fakultetu umetnosti.

Među izloženim radovima najviše je onih koje su uradili učenici Umetničke škole.

“Ovo je bila divna prilika za učenike da afirmišu svoj rad, ali i za sugrađane da vide šta to rade naši đaci,  čime se bave, da umetnost izađe iz zatvorenog prostora i približi se svima ostalima. Ovo je i dobra prilika da se međusovno naši učenici i studenti upoznaju, da naši đaci, s obzirom na svoje godine, iskustvo, rad, saznaju nešto novo i da razmenjuju iskustva “, naglasila je direktorka Umetničke škole Ana Nikolić.

Milan Stefanović, direktor Protekte  rekao je da oni i postoje zbog ovakvih projekata.

“Ovim projektom smo uspostavili saradnju sa obrazovnim institucijama, civilnim sektorom, mladima, gradom i gradskim institucija i najiskrenije se nadam da će ovakvi projekti imati svoju budućnost ”, rekao je Stefanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com