Društvo

Tvrđava dobila postavku srednjovekovnog oružja

Na prostoru pored stare barutane i nekadašnjih ateljea, niška tvrdjava dobila je danas i stalnu postavku srednjevekovnog oružja. Katapult, balvan za probijanje prepreka, lukovi i strele, postavljeni su u tvrdjavi zahvaljujući projektu pod nazivom “Povećanje turističke atraktivnosti Sofije” i Niša koji je Evropska unija finansirala kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Direktor Instituta za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana Bratislav Stojiljković kazao je da se projekat privodi kraju, posle dve godine trajanja.

“Ukupna vrednost projekta je oko 850.000 evra, s tim što je najveći deo sredstava obezbedila EU, a deo Institut za progres i saradnju i Grad Sofija”, rekao je Stojiljković.

Ostim stalne postavka srednjevekovnog oružja koje je verno originalu i u funkciji, dodao je, uradjene su i makete tvrdjave iz njenog najranijeg perioda.

“Uradili smo i studiju skrivenih turističkih blaga koje imamo na području Nišavskog okruga, a to isto ali na svom području uradili su i naši partneri na projektu u Bugarskoj”, izjavio je Stojiljković.

On je istakao da je u okviru projekta uradjena i grajevinsko-tehnička dokumentacija koja će Gradu Nišu omogućiti da iz sopstvenih sredstava ili donacija rekonstruiše objekte u tvrdjavi u kojima su se nalazili ateljei pre nego što su izgoreli u požaru.

Foto: Niške Vesti

Mario Filipov iz Istorijskog instituta u Sofiji rekao je da će zahvaljujući pomenutom projektu u tom gradu biti obnovljen kasnoantički mauzolej, tako da će turisti moći da vide i taj deo istorije glavnog grada Bugarske.

Foto: Niške Vesti

Zamenik predsednika Gradske opštine Crveni krst Aleksandar Krstić izjavio je da projekat u okviru kojeg je postavljena postavka srednjevekovnog oružja predstavlja drugi medjunarodni projekat koji ta opština sa partnerima iz Bugarske realizuje u oblasti turizma.

Krstić je podseto da je u okviru jednog drugog projekata opština Crveni krst izgradila izletište Vidrište u selu Miljkovcu. Na predstavljanju projekta i postavke u Tvrdjavi prikazana je danas i borba srednjevekovnih viteza, kao i njihova odeća i oružje.

Projekat “Povećanje turističke atraktivnosti Sofije” u Srbiji realizuje Institut za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana sa sedištem u Nišu, a vodeći partner je Grad Sofija i Udruženje “Love and Light”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Znaci kisa i sneg i ovo propalo do sledeceg leta. A na sta ste potrosili skoro milion evra? Na ove tarabe i strele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com