Hronika

Tužilaštvo traži po 12 godina robije za par koji je lekara držao kao roba

Više javno tužilaštvo zatražilo je danas da se N. N. (46) iz Niša i njegovoj nevenčanoj supruzi D. P. (32) izrekne po 12 godina zatvora zbog trgovine ljudima u saizvršilaštvu jer su dve godine uglednog niškog lekara J.G. držali kao roba.

Zamenik VJT Irena Radivojević je rekla da je tokom sudskog procesa nesumnjivo utvrđeno da su optuženi učinili delo za koje se tereti.

„On je od marta 2019. godine bio pod njihovom kontrolom, napustio je svoju porodicu, boravio je u hodniku i ispred njegove zgrade, a spavao u kolima samo kada mu to dozvole. Porodicu je posećivao samo po njihovom odobrenju čak i kada su održavana porodična slavlja. Sav novac koji bi dobijao od penzije i rada u privatnoj klinici su mu uzimali i primoravali da brine o njihovom zdravlju. U ropskom položaju su ga držali preteći da će nauditi njemu i njegovoj porodici, govoreći da će ih pobiti, da će ćerke posećivati na groblju, da će im baciti bombu“, izjavila je u završnoj reči Radivojević.

Ona je naglasila da na strani optuženih nije bilo olakšavajućih okolnosti.

„Prilikom odmeravanja kazne uzet je u obzir stepen krivice optuženih ali i njihovo držanje posle izvršenog krivičnog dela. Ni lične prilike nisu bile osnov za ublažavanje kazne, radi se o vanbračnim partnerima koji su kompatibilni u ostvarivanju kriminalne delatnosti. Što se tiče otežavajućih okolnosti, oboje su ispoljili direktan umišljaj jer su vršili dve godine delo protiv čovečnosti koje je zaštićeno međunarodnim pravom a koje navodi da nijedno živo biće ne sme biti predmet eskploatacije. Ovaj slučaj može da uđe u anale pravosuđa s obzirom na to da je ovaj par od uglednog lekara u 21. veku napravio roba“, kazala je Radivojević.

Miroslav Ristić, branilac N.N. istakao je da krivica njegovog klijenta nije dokazana jer je falio krunski iskaz koji bi ga teretio, izjava navodno oštećenog.

Branilac drugooptužene Dragane Petrović, Tamara Antić je takođe istakla da nema dokaza da je njena klijentkinja učinila delo za koje se tereti i zatražila da bude oslobođena ili da joj se izrekne blaža kazna.

N.N. je tokom izlaganja tvrdio da J.G. tokom 26 godina koliko se znaju nije ni takao, uprkos što su na sudu emitovani snimci na kojima se čuje kako lekar vrišti i moli, udarci i pretnje.

„Sve su mi namestili policija i tužilaštvo, tukli su me a tužilaštvo mi je namerno produžila zadržavanje da bi još mogli da me biju. Nisam uzimao novac od Joce nego sam preko njega svima davao mito, pre svega njegovim kolegama da bi mi lečili majku koja je pet godina bila u bolnici. Bio sam pod ogromnim pritiskom, policija, žandarmerija, tužioci i mnogi ugledni ljudi su me zvali radi urgencija u cilju lekarskih pregleda. Vodio sam ih kod Joce, pa kako oni nisu primetili da je kako tužilaštvo tvrdi prljav, zapušten i izmučen“, branio se Nikolov.

Sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković zakazao je objavljivanje presude za 18. novembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com