Hronika

Tužilaštvo traži 13 godina zatvora za smrt Željka (19), vozač negira krivicu

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas najmanje 13 godina zatvora za Miodraga Perića iz Šainovca okrivljenog da je 28. decembra 2020. godine u ovom doljevačkom selu vozeći pijan “golf 2” usmrtio komšiju Željka Ristića (19).

Branilac okrivljenog Milan Petrović zatražio je da Perić bude oslobođen krivice zbog toga što, kako je istakao, nije vozio automobil koji je usmrtio mladića, već se nalazio na mestu suvozača.

Okrivljeni je takođe negirao krivicu i negirao da se u momentu udesa nalazio za volanom „golfa“.

„Imam tri deteta, dabogda ih sva tri stavio u sanduk ako sam ja vozio. U potpunosti nisam kriv, a ko je vozio dabogda mu se kuća zatvorila“, rekao je Perić na ročištu tokom kojeg su iznete završne reči.

Više javno tužilaštvo tereti Perića za za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Kako je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2,27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom. Nesrećni mladić je je zadobio teške povrede glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, oba plućna krila i ekstremiteta usled kojih je preminuo na licu mesta. Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći, se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva.

Viši javni tužilac Goran Bursać rekao je da tužilaštvo ostaje pri optužnici.

„Dokazi da je Perić izvršio krivična dela za koje se tereti su brojni. Ključni su iskazi svedoka koji su potvrdili da je upravljao vozilom, izveštaji veštaka Zavoda za sudsku medicinu u Nišu da je mogao da upravlja vozilom, ali na apsolutno nebezbedan način, izveštaj veštaka da nije mogao da bezbedno upravlja vozilom, DNK analiza koja je pokazala da je on upravljao vozilom, a ne Marko Disić, toksikološki i obudukcioni nalaz, zapisnik o uviđaju. Iz svih tih dokaza nedvosmisleno proizilazi da je je Perić izvršio krivična dela za koje je optužen“, rekao je Bursać.

On je kazao da tužilaštvo predlaže sudu da Perića oglasi krivim i osudi na najmanje 10 godina zatvora za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju i na četiri godine zatvora zbog nepružanja pomoći povređenom licu, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od najmanje 13 godina zatvora.

Advokat Dušan Bobolkov, punomoćnik oštećenih, kazao je da se pridružuje zahtevu tužilaštva da Perić bude osuđen na najmanje 13 godina zatvora.

„Video snimak sa jedne od nadzornih kamera je nesumnjivi dokaz da je Perić imao dovoljno koordinisane pokrete i pored visoke alkoholisanosti. Sud prilikom određivanja kazne mora kao otežavajuću okolnost da uzme to što je on profesionalni vozač“, rekao je Bobolkov.

Brtanilac okrviljenog Milan Petrović istakao je u završnoj reči da sudsko veće treba da oslobodi Miodrag Perića krivice, uz obrazloženje da bi svaka druga presuda bila u suprotnosti sa medicinskim dokazima.

Petrović je istakao da je vozilom u momentu nesreće upravljao Marko Disić, koji je pred sudom bio jedan od svedoka,jer se navodno nalazio na mestu suvozača u „golfu“.

„Optužnica tužilaštva se bazira na njegovom svedočenju i svedočenju njegovih prijatelja. Optužnica se bazira na lažnim svedočenjima svedoka čiji je kredibilitet doveden u pitanje. Oni su svedočili jedino sa ciljem da sa Disića skinu odgovornost“, istakao je Petrović.

On je kazao da su lekari koji su u noći kada se dogodila nesreća pregledali Miodraga Perića potvrdili da je on zbog velike količine alkohola bio u komatoznom stanju u kome nije mogao da upravlja vozilom.

„Lekarska ekipa zatekla je Perića pored „golfa“ kako krklja, skroz upovraćan i sa njim nisu mogli da komuniciraju. Lekar doljevačkog Doma zdravlja je rekao da je bio u pretkomatoznom stanju. Doktorka koja ga je primila u Urgentnom centru rekla je da je bio u komi i da u takvom stanju nije mogao da upravlja vozilom. Tek dva sata nakon prijema u UKC Niš on je došao svesti“, rekao je Petrović.

Podsetio je da je na zahtev adokata okrivljenog urađena DNK analiza automobila i na volanu, menjaču, ručici vrata i ručici prozora nađeni su Disićevi tragovi, što je tužilaštvo moralo da uzme u obzir i pokrene istragu koja bi potvrdila on vozio automobil u momentu udesa.

Petrović je kazao da je Više javno tužilaštvo tokom istrage napravilo više propusta koji su doveli do toga da bude optužen čovek koji nije vozio automobil.

„Tužilaštvo nije prikupilo snimke sa nadzornih kamera sa područja na kome se kretao „golf“ pre i posle udesa, čak ni sa policijskih kamera na raskrsnici u Doljevcu. Na tim snimcima bi se videlo ko je bio na mestu vozača, a ko na mestu suvozača. Nije urađena DNK analiza vozila neposredno nakon udesa. Mi smo pisali svim tužilačkim institucijama i tražili da Više javno tužilaštvo krene da se bavi tom istragom, da utvrdi ko je upravljao auomobilom, ali smo dobili odgovor da je suviše kasno za bilo kakvu istragu i da dokazi više ne postoje. Ostali su nemi na naše zahteve da bi prikrili svoje propuste tokom istrage“, istakao je Petrović.

On je naglasio da se u slučaju udesa u kome je stradao Željko Ristić tužilaštvo nije bavilo svojim poslom, već je podiglo otužnicu na osnovu izjava tri lažna svedoka.

„Takvim vođenjem postkupka naneta je velika sramota tužilaštvu. Sad je najteži zadatak na sudu da da satisfakciju porodici. Mladića ne možemo da vratimo, a svi znamo da Perić nije kriv za njegovu smrt, jer nije upravljao vozilom. Od suda očekujem da Perića oslobodi krivice jer bi svaka drugačija presuda bila u suprotnosti sa medicinskim dokazima“, naglasio je Petrović.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković zakazao je za 25. oktobar izricanje presude za nesreću u kojoj je Željko stradao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com