Sport

Turnir prijateljstva za decu migrante i podmladak Radničkog

Deca migranti smešteni u Zavodu za vaspitanje omladine, štićenici ovog Zavoda i juniori niškog Radničkog družili su se i igrali fudbal, na Turniru prijateljstva održanom na sportskom terenu Zavoda.

Direktorka Zavoda za vaspitanje omladine Jelena Arsić rekla je da su se deca migranti dobro uklopila u sredinu u koju su smeštena, a turnir u malom fudbalu organizovan je, pre svega, u cilju njihove integracije u lokalnu zajednicu.

 

Jelena Arsić, direktorka Zavoda za vaspitanje omladine

“Deca migranti u Zavodu imaju potpuno ispunjene dane. Osim što im je obezbedjen smeštaj i ishrana, oni imaju brojne aktivnosti. Sa njima rade psiholozi i pedagozi, pomažu im u učenju srpskog i drugih jezika, pružaju im psihosocijalnu pomoć i podršku”, istakla je Arsić.

Ona je kazala da je od početka migrantske krize kroz Zavod prošlo više od 400 dece migranata, a trenutno ih je osmoro.

„Uglavnom se radi o deci iz Avganistana, ali bilo je i dece iz Irana i Pakistana. Nekada ostanu samo par dana, a nekada više meseci”, kazala je Arsić.

Savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić kazao je da se u Zavodima u Srbiji trenutno nalazi 60 dečaka i devojčica bez pratnje roditelja, dok je u prihvatnim centrima sa roditeljima mnogo više dece.

Milenko Nikić, savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

“Deci koja su godinama na putu ka Evropi ovo je prvo mesto gde se ponovo mogu da osećaju kao deca, da žive kao deca i druže se sa vršnjacima”, rekao je Nikić.

On je kazao da većina dece koja se nalazi u Zavodima želi da ode u neku od evropskih zemalja gde im se već nalaze roditelji.

Dečaci koji su danas imali priliku da igraju mali fudbal u Zavodu za vaspitanje omladine istakli su da je to jedna sjana ideja i da bi takvih utakmica moglo da bude više u narednom periodu.

Podršku mladim fudbalerima pružili su i predstavnici niške Gradske opštine Palilula, grada Niša i tima Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com