Društvo

Turistički radnici vape za poslom: Danas je njihov dan

Vozači turističkih autobusa otišli su da voze kamione po belom svetu, a vodiči su postali agenti prodaje stanova, osiguranja, dostavljači hrane, taksisti i kuriri

U nedelju, 21. februara kolege vodiči i turistički radnici u celom svetu obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan daleke 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma. Ove godine tema je trebalo da bude TURISTIČKI VODIČI – DOPRINOSI SEOSKOM TURIZMU KROZ KREATIVNU NARACIJU.

Nažalost, okolnosti koje su zadesile planetu poslednjih godinu dana su fokus rada turističkih vodiča preusmerile na samo jednu temu – kako preživeti kao vodič i dočekati kraj pandemije Kovida 19 u svetu. Kao nemi svedoci zatvaranja granica, koje je nemonovno vodilo i prestanku dolaska međunarodnih turista, turistički vodiči su se suočili sa gubitkom posla i nužnošću pronalaženja alternativnih vidova finansiranja. Situacija je identična i u Srbiji, kažu turistički radnici..

Foto: Nenad Rokvić, privatna arhiva

“Mnoge kolege članovi naša najveća tri Udruženja vodiča iz Beograda, Novog Sada i Niša, krenuli su “trbuhom za kruhom” , jer su potpuno ostali bez prihoda. Obećanja države i lokalne samouprave da će stati iz svojih najboljih ambasadora u zemlji su ostala prazna slova na papiru, razgovori sa nadležnim ljudima resornog Ministarstva, koji traju od prošlog leta, rezultirala su obećanjem da će jedan deo kolega ipak dobiti neku vrstu pomoći, ali je za sada sve ostalo na obećanjima i razgovorima. Lokalne samouprave su takođe iz nemogućnosti ili usled nekog drugog razloga zaboravile na postojanje vodičke službe u turizmu, na činjenicu da su vodiči ogledalo jednog grada, jedne regije, jedne države, na podatak da nijedna tura nije loša ako su vodiči bili na vrhuncu zadatka. A vreme prolazi, čini nam se još brže kada posla nema”, piše u saopštenju niškog Udruženja turističkih vodiča.

Da ne bude sve tako crno, možemo zahvaliti entuzijazmu članova našeg Udruženja, kao i nesebičnoj pomoći onih, koji su se s nama našli u istom problemu – niškim turističkim agencijama koje su nam do sada uvek bile oslonac prilikom obeležavanja značajnih datuma, a poslednji put, pre nekoliko meseci, 27. septembra kada smo zajedno obeležili Svetski dan turizma u Nišu. Sećaju se Nišlije autobuskih i pešačkih tura koje su kretale iz centra grada put naših najpoznatijih turističkih lokaliteta i prirodnih i kulturno – istorijskih, uvek se tražila karta više i uvek je interesovanje bilo ogromno. Jer lepota našeg grada i njegove okoline je nemerljiva, a naš zadatak je uvek bio da obojimo pričom i pejzaž i spomenike i učinimo ponosnim naše građane, stoji u saopštenju Udruženja.

“Ove godine, uprkos svim naporima i želji da obeležimo naš Dan, ostaćemo samo na ovom obaveštenju za javnost, jer smo iscrpljeni borbom za egzistenciju, jer su nam se ugasila radna mesta, jer nam turističke agencije više ne rade ili rade sa minimumom kapaciteta, jer su nam kolege vozači otišli da voze kamione po belom svetu, jer su nam kolege vodiči sada postali agenti prodaje stanova, osiguranja, dostavljači hrane, taksisti, kuriri, itd….”, potpisuje saopštenje Nenad Rokvić, predsednik ovog udruženja.

Svedoci smo da je Niš, do pojave pandemije Kovida 19 počeo da diše drugačijim ritmom kada su inostrane grupe turista u pitanju, da je bilo mnogo organizovanih turističkih poseta našem gradu i regionu i iskreno se nadamo da ćemo vrlo brzo dočekati kraj pandemije i početak normalnog rada svih aktera u turizmu. Do tada će Udruženje nastaviti da ukazuje na probleme razvoja turizma grada i regije, kao i dalju edukaciju svog članstva kako bi naš rad bio još bolji i kvalitetniji kada nam dođu bolji dani, završava saopštenje Nenad Rokvić, predsednik Udruženje turističkih vodiča Niša.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Lepo im beše da leže u Grčku za ništa i kada ih zoveš ne možeš da ih nađeš. E sada nema više da se šetka za džabe i još da primaš platu. Narod sada ide sam bez agencije na putovanja. Tako vam i treba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com