Društvo

Tuje stigle u Sigurnu kuću, od sada još sigurnija (FOTO)

Stotinu tuja koje su predviđene projektom “Zaštitimo se zelenilom” stigle su u Sigurnu kuću, rekla je direktorka ove ustanove Sonja Šćekić. Tuje visine 1, 6 metara korisnike će zaštititi od pogleda prolaznika, ali i nasilnika. Projekat je vredan oko 700 hiljada dinara, a Sigurna kuća ga je uradila zajedno sa udruženjem “Krug”.

Vrednost projekta “Zaštitimo se zelenilom” vredan  je tačno 722.180,00 din, a novac je dalo Ministarstvo građevinarstva, infrastrakture i saobraćaja Srbije. Sigurna kuća je ovim projektom konkurisala za sredstva početkom proleća, a cilj je bio da se privremeni dom ženama i deci, žrtvama porodičnog nasilja, učini bezbednijim.

“Urađen je betonski ivičnjak duž čitave ograde ustanove, zasadili smo tuje i postavili sistem za navodnjavanje po sistemu “Kap po kap”, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Uz  finansijsku podršku Grada Niša, Sigurna kuća uradila je i dodatne radove na uređenju dvorišta, uređen je prilaz, postavljena nova metalna ograda i napravljen plato – parking za službeni automobil ustanove.

“Veoma je značajno što i Grad Niš finansijski pomaže Sigurnu kuću  i što se sve čini da boravak žena i dece bude prijatniji  i dostojanstveniji”, dodala je Šćekić.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće

Inače, direktorka, koja je po obrazovanju psiholog, navodi da je neophodno mnogo više raditi raditi na prevenciji nasilja u porodici. Tako je stručni tim ustanove završio novo istraživanje na temu “Kvalitet bračnih odnosa”.

Istraživanje  je urađeno  na uzorku od 300 građana  Niša, a u pripremi je i  organizacija okruglog stola na kome će rezultati biti prezentovani javnosti.

Da podsetimo, Sigurna kuća u Nišu regionalna je ustanova, a broj korisnika kuće varira. Od početka godine ovde je bilo smešteno 18 žena i 19 mališana, a prošle godine 68 žena i isto toliko dece.

Trenutno se na smeštaju nalazi 12 korisnika, osam žena i četvoro dece.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com