Društvo

TRŽIŠNA INSPEKCIJA SAVETUJE: Ne kupujte robu preko interneta od nepoznatih prodavaca!

Reklamacija kupljenje robe, prijave bespravnog rada, nezadovoljstvo izvršenom uslugom su najčešće prijave koje stižu tržišnim inspektorima, kaže Dragica Stošić, načelnica ove inspekcije odeljenje u Nišu. Ona je, kao i ostali inspektori mogla o svemu otvoreno da razgovara sa građanima Niša u danu Otvorenih vrata kada su Nišlije prijavljivali probleme sa kojima se sreću i tražili pomoć za njihovo rešenje od nadležnih inspekcija. Jedan od problema sa kojima se građani sreću jesu i prevare kojima su izloženi ukoliko kupuju robu preko interneta.

Dragica Stošić, načelnica tržišne inspekcije

„Kada se radi o reklamacijama, one se uglavnom odnose na tehničku robu ili, pak, na obuću“, kaže Dragica Stošić. „Mnogo je više prijava, recimo, bespravnog rada što je nama, kao inspektorima, od velike koristi. Ove prijave se odnose na to da neko radi, a nije prijavljen u privredni registar, bilo da se radi o uslugama ili prometu robe i reagovanje u ovim situacijama za nas ima prioritet. Takav rad se zabranjuje i nalaže se upis u privredni registar. Ovakav način rada za sobom povlači i kaznu, a njenu visinu određuje sudija za prekršaje“, objašnjava Stošić.

Ona dodaje da je poseban problem kupovina robe preko interneta.

„Kupovina robe preko interneta u mnogome skraćuje vreme koje građani provedu u kupovini, mogu da nabave ono što im je potrebno i to je vid kupovine koji je jako razvijen u svetu. Međutim, prevare se i ovde dešavaju i tada se građani obraćaju nama. Ono što mi možemo da im kažemo, ili bi to bio naš savet, je da ne kupuju preko interneta od fizičkih lica ili sa fejsbuk stranica jer u tom slučaju, kada dođe do reklamacije, mi ne možemo da dođemo do prodavaca“, kaže ona.

Dragica Stošić objašnjava da se u slučaju kupovine robe od fizičkih lica, roba šalje brzom poštom pri čemu se navodi samo adresa primaoca, ali ne i od onoga ko šalje. To otežava dolazak do lica koje je prodalo robu i inspekcija ne može da reaguje. Često i brojevi telefona koje ova lica navedu nisu u funkciji, a stranica na fejsbuku se briše.

„Zbog toga je naš savet građanima da robu preko interneta kupuju isključivo od registrovanih firmi“, naglašava Dragica Stošić. „Samo na taj način može da se reši reklamacia, da se vrati novac ili da roba bude zamenjena. Ako je prodavac registrovan, kupac je zakonom zaštićen i inspekcija može u tom slučaju da reaguje“, zaključuje Stošić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com