Društvo

Trpe muku, da sakriju bruku! Nasilje nad starim osobama najčuvanija porodična tajna

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 12 žena, a gotovo 20% starije populacije bilo je izloženo nekom vidu nasilja. U polovini slučajeva nasilnici su ćerke i sinovi, u četvrtini to je supružnik, a u preostalim slučajevima drugi članovi familije.

Nasilje nad starima je najčuvanija porodična tajna, zbog čega ostaje uglavnom zataškano i nepoznato sistemima zaštite.

O porodičnom nasilju se ćuti. Ćute žrtve, ali ćuti i okolina koja najčešće zna za problem ili ga naslućuje, rečeno je na radionici pod nazivom „Nasilje nad starijim osobama, specifičnosti, prepoznavanje i strategije prevencije“, koja je održana u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, u organizaciji udruženja Amity iz Beograda.

Nijedan jedini slučaj od 12 ubistava, u porodičnom kontekstu, nije bio poznat sistemima zaštite od ranije. Mediji su preneli da su komšije žrtava znale da nasilje postoji, ali njih se to nije ticalo. Same žrtve, u strahu da prijave, uglavnom ćute o tome zato što su nasilnici često njihovi najmiliji. Njih je sramota, strepe šta će reći ljudi, a često i nemaju poverenje da će im sistem bilo šta pomoći”, započinje priču Nadežda Satarić predsednik Udruženja “Amity”, koja se godinama bavi ovim društvenim problemom.

Oblika nasilja ima više. Pored psihološkog, evidentnog zanemarivanja potreba starijih, seksualnog nasilja od strane supružnika, dominira ekonomski vid nasilja.

Možda naizgled bezazleno, ali vid nasilja je i kada dete insistira da roditelj potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju, sa krajnjim ciljem da nasledi nekretninu, bez prethodnog konsultovanja ostalih srodnika. To dovodi do poremećaja porodičnih odnosa. U nemilosti svojih najbližih su i one starije osobe koje nemaju nikakva primanja, koje zavise od drugih i onda često dolazi do izgaranja, što je takođe vid nasilja. Žrtve nasilja su i oni koji imaju svoje penzije, koje su često jedini mesečni prihod u porodici. I sve je dobro dok starija osoba dragovoljno daje da mlađi raspolažu tom penzijom, i dok su njene elemetarne potrebe za lekovima, ortopedskim pomagalima… zadovoljene. Ali nije dobro kad joj sve uzmu i zanemare njene potrebe. Onda trpe muku, da sakriju bruku”, objašnjava Satarić.

Povećanje informisanosti, senzibilnosti u prepoznavanju problema nasilja, razvijanje veština i kreiranje strategije preveniranja svakog vida nasilja nad starijim osobama, bile su teme radionice, na kojoj je razmenjujući saznanja i iskustva, učestvovalo dvadesetak predstavnika Centara za socijalni rad sa područja Nišavskog, Jablaničkog i Topličkog okruga.

Ideja da održimo radionicu sa stručnjacima centara za socijalni rad iz opština i gradova ova tri okruga, se sama nametnula. Svedoci smo gotovo svakodnevnog nasilja, neretko sa fatalnim ishodom, a toga nisu pošteđene ni starije osobe. Posle policije, prvi koji dolaze u kontakt sa žrtvom su oni stručnjaci koji treba da pruže psihološku, savetodavnu i podršku u zbrinjavanju i žrtve i nasilnika. Ne postoje velika znanja na ovom planu i otuda dobro dođu ovakvi skupovi, gde, kroz razgovor, razmenjujemo saznanja i primere dobre prakse i upoznajemo se sa novinama iz oblasti prevencije nasilja kod nas i u svetu. Problem je preveliki da bismo ćutali. Vreme je da prekinemo tu neprijatnu tišinu”, ističe Satarić.

Ohrabruje podatak da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porastu od kada se o tom problemu više govori, ali suština je da se nasilje nad starijim osobama svede na minimum.

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da 32 odsto starije populacije trpi neki vid nasilja, a taj procenat ponegde seže i do 60%. Srbija spada u demografski stare zemlje, što je trend koji će se nastaviti u neposrednoj budućnosti. Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku 31. decembra 2016. godine u Srbiji je, među 7.040.272 stanovnika bilo 1.362.462 onih koji su stari 65 i više godina, što je nešto manje od 20% stanovništva. Više od polovine, 782.185 su žene. Procene su da je svaka treća žrtva porodičnog nasilja, te je neophodno preduzimanje svih potrebnih mera u njihovom ohrabrivanju da o nasilju ne ćute, i na preduzimanju efikasnih mera zaštite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com