Društvo

Troškovi “maturskog bala” taman za jedno letovanje

Vreme maturskih balova se približava i škole su već rezervisale restorena u kojima će srednjoškolci proslaviti generacijski rastanak. Za restoran, u kome će maturanti proslaviti matursko veče, roditelji će morati da izdvoje od 1.800 do 2.000 dinara. U cenu proslave je, u nekim slučajevima, uračunato obezbeđenje restorana i muzika, ali u nekim slučajevima ove dve stavke se dodatno plaćaju.

Posebno će maturanti platiti generacijski rastanak sa trubačima u školskom dvorištu. Najviše će roditelje koštati garderoba za ovo izuzetno veče kada se srednjoškolci rastaju sa drugovima i profesorima, ali, sve u svemu,to će biti blizu 300 evra, što je taman za jedno dobro letovanje.Maturske večeri će se proslaviti krajem maja ili u junu, ali su mladi maturanti već počeli sa pripremama.

„Planirala sam da za matursko veče posetim manikira, frizera i šminkera što je obavezno uz svečanu garderobu“, kaže jedna maturantkinja. „Šminka je od 1000 do 2.000 dinara, sve zavisi šta želite da uradite. Za odlazak kod frizera biće mi potrebno još toliko”.

Najskuplja će biti toaleta. Devojke koje se odluče za kupovinu haljine u nekom od butika u Nišu izdvojiće pozamašnu sumu za to, a cena pojedinih svečanih haljina se kreće i preko 20 pa i 25.000 dinara. Jevtinije će proći one maturantkinje koje se odluče za modele koje će sašiti kod krojačica. U tom slučaju izdatak za haljinu može da bude i prepolovljen.

“Pogledala sam cene materijala koje i nisu baš tako niske. Za kvalitetniji matrejam biće mi potrebno, za dugu haljinu oko 7.000 dinara pa i više. Kada se doda i cena šivenja, a za svečanu haljinu krojači uzimaju od 3.000 pa naviše, haljina će me koštati oko 100 evra”, kaže Sara M.

Uz svečanu haljinu idu i svečane sandale ili cipele, a za to će porodici maturanta biti potrebno još nekih 5 do 6.000 dinara. Tu je i torbica, pa možda i nešto za preko haljine. Kada se i to doda kućni budžet će biti olakšan za još nekih 100 evara.

Ništa jeftinije neće proći ni dečaci koji žele maturu da proslave u elegantnijem odelu. Cene sakoa se kreću od četiri pa do 12.000 dinara, za pantalone je potrebno izdvojiti od tri do 8.000, a košulje se prodaju po ceni od dve pa, čak, do sedam hiljada dinara. Cena cipela, takođe, nije zanemarljiva, pa će dečaci za njih morati da izdvoje i do 10.000 dinara i više, a toliko bi i koštale i cipele-patike. Tu je još i kravata. Ako se odluče za odelo roditelji bi morali da izdvoje između 10 i 30.000 dinara. Sve u svemu, bez 300 evra teško da mogu da krenu na matursko veče, a kada se tu doda i izdatak za slike i snimak proslave, sve postaje malo skuplje.

“Organizaciju proslave maturske večeri smo prepustili Učeničkom parlamentu i oni su ti koji, u saradnji sa vršnjacima, odlučuju u kom će se restoranu proslaviti završetak srednje škole“, kaže Dragan Aleksić, direktorica Ekonomske škole u Nišu. „Za bezbednost đaka na maturskoj večeri brine obezbeđenje u restoranu, koje cele večeri prati ponašanje učenika“.

Direktor Ekonomske škole kaže da je i dalje “na snazi” ograničenje konzumiranja alkohola na proslavi.

„Đaci mogu, uz jedan aperativ, da popiju još jedno pivo ili jednu čašu vina“, kaže direktori Aleksić.

On dodaje da se matursko veče ne pretvara samo u puko slavlje, jer te večeri škola proglašava i nagrađuje učenika generacije i najboljeg sportistu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com