Društvo

Trodnevno druženje sa “Zaštitnicima tvrđave”; Budi VITEZ na jedan dan!

Kada  kažemo Vitez ono na šta prvo pomislimo jeste da su to srednjevekovni ratnici kojih danas više nema, nešto što nas uglavnom asocira na prošlost i vreme kada se živelo i ratovalo na drugačiji način. Međutim, titula vitezova još uvek postoji, a njih danas ima na teritoriji Velike Britanije i Severne Irske, u Holandiji, Maleziji, na Tajlandu i – u Nišu.

Niški vitezovi iz udruženja “Zmajeva griva” ponosno nose svoje titule i opremu zahvaljujući Dušanu Hadžiću.

Ova viteška družina zvanično je registrovana prošle godine, a ideja o osnivanju i inspiracija javila se još u mladalačkim danima njegovog osnivača.

“Dugi niz godina rada je iza mene, ali poslednjih godinu ipo dana počeo sam aktivnije da se bavim svojim životnim pozivom. Sve je krenulo kada sam kao turista sa svojom suprugom prisustvovao drugom Just Out festivalu u Manasiji i tada sam joj obećao – jednog dana biću učesnik ovog festivala a možda ću imati i neku borbu.” počinje priču osnivač ove nesvakidašnje družine.

Viteški par Marija i Dušan Hadžić.
Foto: Jupiter Ring Studios; Nenad Petrovic

U roku od samo godinu dana (od Just Out 2016. do Just Out 2017.) Hadžiću je pošlo za rukom da osnuje udruženje, bude pozvan i učestvuje na nekoliko festivala, uz borbu na glavnoj večeri Just Out festivala i na kraju da organizuje svoj festival. Logično je bilo da godine uloženog truda i vera u ovaj posao rezultiraju ovakvim sledom događaja. Dušan je svoj dečački san počeo da ostvaruje i, što je najvažnije, ne namerava sa tim da stane.

Opremu, kaže, sam pravi sa svojom suprugom Marijom, koja mu je velika podrška. Dodaje da mu je najteže to što njegov otac, koji ga je učio svojim greškama i dobrim delima i zbog kojeg je danas ono što jeste, nije dočekao da vidi njegov uspeh. Ipak, Dušan zna “da mu tata i odozgo pomaže”.

Od nedavno Dušanovo udruženje beleži rast u broju aktivnih članova, koji takodje sami prave svoju opremu.

U niškoj Tvrđavi 23. Jula 2017. godine održan je susret vitezova a čitavu priču tada je podržala je Gradska opština Crveni krst, Kancelarija za mlade i Turistička organizacija Niša, koji će im i ove godine pokloniti svoje poverenje. “Zaštitnici tvrđave”, kako zvanično glasi naziv ovog festivala, spremni su da ponovo stupe na gradsku scenu.

“Tada je inicijator bio moj veoma dobar prijatelj Kozački Ataman Branko Adamović, koji više nije sa nama. On me je uputio kome da se obratim za pomoć i dan danas sam mu veoma zahvalan na tome.” kaže Dušan.

Na ovogodišnjem festivalu biće veliki broj stranih učesnika. Tu su Templari iz Belgije, borci iz Slovačke, Francuske, Češke… Očekuje se prisustvo i boraca iz Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Što se samog protokola tiče, biće tu puno zanimljivosti, a ovaj festival predstavljaće i svojevrsnu priliku da se svako ko dođe upozna sa načinom života jednog viteza.

“Biće turniri u streličarstvu, bacanju koplja, dnevne bohurt borbe… U pripremi je oko 20-ak šatora sa krevetima za spavanje, pa ukoliko neko bude hteo, moći će da prespava u njima. Tu su i srednjevekovne tezge za pijacu, stari zanati, radionice za decu… Ko bude hteo moći će da jaše konja, gađa iz luka i strele ili da se oproba u duelu sa nekim vitezom.” kaže organizator.

Festival će početi 8. juna i to jutro predviđeno je za pristizanje vitezova iz svih krajeva i postavljanje šatora. Aktivnosti će početi u popodnevnim satima, a od 20 do 22 časova program će biti na letnjoj pozornici. Dan kasnije, 9.juna, održaće se streličarski turniri, dnevne i večernje borbe,i još mnogo toga, ostaju zagonetni organizatori.

Potrudiću se da organizujem najveću smotru viteza konjanika, ali to će sve zavisiti od finansijskog segmenta.” kaže Hadžić.

10. juna će takođe biti dnevnih aktivnosti u tvrđavi, sve do nekih popodnevnih sati kada će gosti polako početi sa pakovanjem svojih šatora, dok će domaćini ostati do kasnih večernjih sati i omogućiti svojim sugrađanima da se još malo druže sa njima.

“U pripremi je i srednjevekovna krčma gde će najstariji moći da probaju viteško pivo iz drvenih krigli ili rogova koje će moći i da kupe. Moći će tu da probaju i neke od srednjevekovnih jela, iz drvenih posuda i sa drvenim viljuškama i kašikama” najavljuje niški Vitez.

Udruženje ZOO Planet imaće svoj kutak na ovom festivalu, a mala štala sa domaćim životinjama biće sigurno interesantna svim posetiocima, koji će moći da ih hrane. Jahanje konja i velikih i malih ponija takođe će biti u ponudi.

Deo sa starim zanatima, gde će se u kovačkoj radionici demonstrirati kako se ranije pravilo oružje, oklopi, verize, i kako to, između ostalog, danas rade članovi udruženja “Zmajeva griva”. Na pijaci koja će biti u tom ambijentu, sa srednjevekovnim tezgama biće prodaja srednjevekovnog srpskog nakita, suvenira iz starosrpske mitologije, keramičkih grnčarija kao i streličarske opreme..

“Nadamo se da će svi vlasnici srpskih viteških pasa biti u mogućnosti da dođu, kako bi udruženje Izvorni uspelo da organizuje prvu smotru viteških pasa pod nazivom Silvana.” zaključuje Dušan Hadžić.

Ukoliko do sada niste imali prilike za bliski kontakt sa ovim oklopnim herojima, ne preostaje vam ništa drugo nego da iskoristite trodnevnu ponudu koju su pripremili za vas ovog leta. I ne samo da ćete moći da se slikate i družite sa njima, nego će svako od vas, baš poput našeg Nišlije Dušana Hadžića, moći da ostvari svoj san iz detinjstva i barem na jedan dan da bude pravi vitez!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com