Sport

Trka konja sa sulkama na Gradskom polju

Povodom oslobođenja grada Niša u Prvom svetskom ratu Konjički klub „Arikot“ organizuje manifestaciju trke konja „Oktobarski kup grada Niša“ u kasačkom sportu, ali i trkama sa preponama. Manifestacija se održava na Gradskom polju sa početkom u 15 sati kada počinje i prva od četiri trka. Ulaz je besplatan. Punu podršku za ovu trku organizatori su dobili i od gradobačelnika Darka Bulatovića, ali i od predsednika GO Crveni krst profesora dr Miroslava Milutinovića koji nam je obećao da će od idiće godine ova trka postati tradicionalna i održavaće se na Gardskom polju.

Slična manifestacija u Nišu je napravljena 2013. godine, potom 2016, a sada 2019. godine.

„Posebna atrakcija biće trke sa sulkama, a imamo i goste iz Mađarske i Bugarske koji su već  stigli u Niš. Imamo najavu da će i Konjički klub „Nonius“ da nam se pridruži, tako da očekujemo pravi spektakl na Gradskom polju. Biće tu i nekoliko ponija sa kojima će posetioci, posebno deca, moći da se slikaju“, kaže Zoran Tasić, predsednik Konjičkog kluba „Arikot“.

Tasić objašnjava i šta je trka sa preponama, a šta je kas i naglašava da na jugoistoku Srbije, sve do Požarevca konjički sport i nije toliko razvijen.

Foto: Konjički klub „Arikot“

„Posebno su zanimljive trke sa sulkama i to je kas,  koje su poznate po Zvonku Bogdanu koji se u  kasu takmiči u Srbiji, ali i inostranstvu. U Srbiji vožnja sulki nije tpliko razvijena pa je ovo prilika da se Nišlije upoznaju i sa ovim sportom. Doduše ovaj sport je posebno zastupljen u Bačkoj, Subotici pa i Beogradu. U Subotici se, recimo, svakih 15 dana održavaju trke, a u Požarevcu 3 do 4 puta godišnje. U ovom gradu se održavaju i poznate Ljubičevske igre“, kaže Zoran  Tasić.

Porodici Tasić su Ljubičevske igre dobro poznate jer godinama unazad učestvuju na njima. I ne samo da učestvuju već i pobeđuju, a Zoran kroz smeh kaže „mi smo sa juga, ali i mi konje za trke imamo“. Pobednici Ljubičevskih igara su od 2017. do 2019. godine.

„Sa grlom Boom smo napravili rezultat koji neće biti oboren narednih 20 godina jer smo postigli  evropski rezultat, a prošle nedelje smo pobedili i u Beogradu, a ovde nastupamo sa tri grla koja će braniti boje Niša“, kaže Tasić.

Na jugu Srbije se malo ljudi bavi konjičkim sportom.

„Pored Leskovca tu je samo još i Niš koji ima konjičke klubove. U Leskovcu održavaju i trke, a onda preskačemo puno gradova dok ne dođemo do Kragujevca, Velike Plane i Požarevca. Inače, to je skup sport, ali neko ko voli odriče se svega zbog  zadovoljstva  druženja sa konjima“, dodaje Tasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com