Kultura

Trio Anima, kako to moćno zvuči

Trio Anima iz Niša održaće 3. februara u Galeriji SANU u Beogradu celovečernji koncert, a publici će se predstaviti sa dva klavirska trija za klavir, violončelo i flautu, prvi je Mocartov, a drugi kompozitora Humela, potom delima savremenih autora pre svega kompozicijama akademika Dejana Vespića, ali i španskog kompozitora Brajana Martineza.

Trio Anima čine redovni profesori na Fakultteu umetnosti Univerziteta u Nišu Aleksandra Ristić-sopran i Ana Veličković Igić – flauta kao i Ingrid Janković – klavir, docent na FU. Njima se poslednjih godina pridružio i redovni profesor FU Aleksandar Jakovljević, violončelo. Isti program Trio Anima u saradnji sa Aleksandrom Jakovljevićem izvešće i 28. februara u Banja Luci, a koncert se održava u Banaskom dvoru.

„Koncert ima dva dela i prvi je posvećen kolegi Aleksandaru Jakovljeviću sa kojim smo počele da sarađujemo pre par godina koji je sa svojim violončelom obojio naš sastav. Tada smo videle da sve to nekeko moćno zvuči i nastavili smo saradnju. Zajedno sa njim izvodimo klavirska trija Mocarta i Humela, dok je drugi deo posevćen Triu Anima. Premijerno ćemo izvesti ciklus pesama „Cancones Oligirondines“, šest pesama različitog karaktera, španskog kompozitora Brajana Martineza koji je ovaj ciklus posvetio Triu Anima“, kaže Ana Veličković Igić.

Violončelsita Aleksandar Jakovljević ističe da poznanstvo sa članicama Tria Anima datira još od davne 1988.godine. Da započne profesionalnu saradnju sa njima presudila je, kako sam kaže, zajednička opsesija za kamernu muziku.

Foto: privatna arhiva

„ Njihov, na prvom mestu, ljudski kvaliteti, neosporan profesionalizam i visoki umetnički dometi su bili uočljivi još od tih, studentskih dana. To je odmah skrenulo moju pažnju, ali sticajem okolnosti, naši putevi su se nakon studija razišli, ali na obostrano zadovoljstvo ne u suprotnim pravcima, več u jednoj elipsoidnoj paraleli, tako da su se 2003. godine opet spojili. Naravno sada sa više iskustva, umetničkih ostvarenja i zajedničkom opsesijom za kamernu muziku počela je jedna spontana saradnja, koja se iz dana u dan nadograđuje i učvršćuje. Po meni, nijedan umetnik nije stvoren, već se stvara celog svog umetničkog veka, a za to mu je potrebna i interakcija svojih kolega i saradnika, a to sam ja pronašao u Ani, Saški i Ingrid“, kaže Jakovljević.

Dodaje da profesionalni život svakog umetnika, nije kompletan ako se i u svakidašnjim okolnostima i životnim turbulencijama ne možeš osloniti i razumeti svoje bliske saradnike.

“Naši odnosi se razvijaju u svim tim pravcima. Iskrenost, poverenje i nadasve odanost zajedničkim idejama dovode do istinskog ispunjenja čoveka kao umetnika tako i ljudskog bića“, ističe Jakovljević.

Foto: privatna arhiva

Trio Anima ovim koncertom još jednom potvrđuje da i u vreme korone nastavlja aktivno da radi približavajući se polako jubileju, dve decenije zajedničkog rada.

„Kontinuitet u nastupima smo uspele da održimo i u vreme pandemije koja je u mnogome uticala na održavanje koncerata. Prvi koncert smo imale prošle godine u martu u crkvi Svetog Marka u Beogradu gde smo imale i promociju naše monografije o Konstantinu Babiću i Paji Jovanoviću a nakon toga dobile smo poziv od počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji, Viktora Ruhotasa. Na Kefaloniji smo predstavile kulturnu baštinu naše zemlje u okviru Festivala umetničke muzike“, kaže Ana Veličković Igić.

Trio je koncerte održao u Argostoliju, Liksuriju, Pesadi i Skali. Koncertom pod nazivom Veče internacionalne muzike “Staze lјubavi” obuhvaćeno je stvaralaštvo engleskih, francuskih, srpskih i grčkih autora. Pored domaćina Grčke, učesnici ovog Festivala dolaze iz Japana, Švajcarske, Italije i Srbije. Po reakciji publike i medija najupečatlјiviji utisak ostavili su izvođači iz Srbije.

„Nastupi su bili veoma medijski propraćeni, a organizovani su na autentičnim mestima što je samo uticalo dodatno na atmosferu na koncertima. Utisak koje smo ostavile rezultirao je još jednim pozivom za ovogodišnji festival i iskreno se nadamo da ćemo i ovog leta nastupati pred njihovom publikom“, dodaje Ana Veličković Igić.

Da je u pitanju jedinstevn trio koji čine flauta, klavir i glas pokazuje i podatak da kompozitori koji ih čuju pišu za samo za njih. Upravo to je slučaj sa španskim kompozitorom Brajanom Martinezom.

„Martinez je bio gost pre nekoliko godina na jednom od naših koncerata u Nišu. Tada nas je prvi put čuo i oduševio se neobičnim sklopom glasa, flaute i klavira i sam je ponudio da napiše delo za naš sastav. Nedugo nakon toga stigle su nam note. Ciklus smo do sada svirale neformalno, a sada počinjemo da ga izvodimo i na koncertnim podijumima“, zaključuje Ana Veličković Igić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com