Društvo

Tridesetak najboljih oprobalo se u bacanju bumeranga

Tridesetak takmičara nadmetalo se sedmu godinu zaredom u bacanju bumeranga na platou ispred logora Crveni Krst u Nišu.

Reč je o finalnom takmičenju u sklopu „Bumfesta“ koji tradicionalno organizuje niška Tehnička škola “Milutin Milanković” u saradnji sa ambasadom Australije i gradom Nišom.

Cilj je da se kod mladih promoviše zdravnačin život, a pobednik će odneti titulu prvaka Balkana, obzirom na to da je ovo takmičenje jedinstveno u čitavom regionu.

Mitrović Jovan (15) iz Aleksinca, ide u prvi razred srednje škole, a na „Bumfestu“ je drugi put. On kaže da se za takmičenje spremao oko mesec dana, ali da je i tokom cele godine posvećen ovom sportu.

“Vežbam svakodnevno u selu pored Aleksinca. Tamo imamo veliki teren na kome vežbamo uglavnom sa profesorom”, kaže ovaj mladi sportista i pojašnjava da su za najbolje rezultate bitni i vremenski uslovi, a ne samo dobra priprema.

“Gleda se da vetar bije u lice, i onda se okrenemo blago ka desnoj strani u odnosu na vetar dok bumerang bacamo pod uglom od 45 stepeni da bi se vratio”, kaže on.

Poslednje četiri godine Ambasada Australije deo je ove manifestacije koja okuplja mlade ljude iz Niša i okoline.

“Bacanje bumeranga kao sport postoji u Australiji već 60 hiljada godina i potiče od starosedeoca Australije Aboridžina i ponosni smo da je poslednjih sedam godina ovo jedan od najzastupljenijih sportova ovde u Nišu, makar u ovoj školi”, rekao je zamenik ambasadora Australije u Beogradu Glen Morison.

Na otvaranju je nastupio dečiji hor „Čarolija“, ali i par poznatih mladih solista.

Himnu Srbije je izveo Todor Kitanović, mlada zvezdica, dok je Australijsku himnu otpevala Sara Jorgačijević.

Niške Vesti su i ove godine medijski podržale BUMFest.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com