Merošina

Tribinom obeležen Svetski dan borbe protiv side

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se danas po jubilarni 30. put velikim brojem akcija u Srbiji i širom sveta, pod sloganom “Saznaj svoj status”.

U Merošini, predavanjem za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole obeležen je Svetski dan borbe protiv ove opake bolesti, u organizaciji Crvenog krsta Merošina i patronažne službe Doma zdravlja Merošina, uz pomoć Narodne biblioteke i lokalne samouprave. Na tribini je skrenuta pažnja na važnost preventivne zaštite i važnost edukacije mladih o opasnostima koje sa sobom nose polno prenosive infekcije.

Na tribini su učenici završnih godina osnovne škole „Jastrebački partizani“, imali priliku da od stručnih lica, doktorke Lidije Prokić pedijatra, doktorke Vesne Pantović ginekologa i patronažne službe Doma zdravlja Ratke Cvijanović i Milice Ristić, saznaju sto više o ovoj opakoj prenosivoj bolesti. O tome kako se sida prenosi, kako se može dobiti, šta je HIV infekcija i metode prevencije.

Prikazan je i edukativni film „Dečko koji se stideo“, nakon toga deca su bila u prilici da postavljaju pitanja predavačima o svemu što ih zanima i buni, na kraju tribine dobili su promotivni materijal, agitke, brošure i prezervative. Sada mladi znaju važnost prevencije, šta je HIV, a šta je sida, i koje su posledice vlastite neodgovornosti i neznanja.“-kaže Ratka Cvijanović, jedna od organizatora tribine.

Ona ističe da je jako važna prevencija i ovakvi skupovi na kojima se ukazuje na probleme mladih, ne samo u zaštiti od polno prenosivih bolesti, nego i ostalih vidova rizičnog ponašanja, kao što su alkoholizam i narkomanija.

Danas se 30. put obeležava Svetski dan borbe protiv side, a u Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostifikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 ih je umrlo od posledica te bolesti, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Tekst je deo projekta „Upoznajte Merošinu” koji je podržan od strane opštine Merošina u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com