Društvo

Tribinom o klimatskim promenama završen „Eko edu karavan“

Kakav je uticaj ljudi na klimatske promene, šta je to energetska efikasnost i koliko je zelenilo značajno za kvalitet životne sredine, bile su neke od tema o kojima su učenici niških sednjih škola razgovarali sa stručnjacima iz ove oblasti na tribini koju je ekološka organizacija “Zeleni ključ” organizovala u okviru projekta “Eko edu karavan“.

Olivera Milošević iz organizacije „Zeleni ključ“ istakla je da ta organizacija u protekla da dva meseca organizovala različite aktivnosti u okviru „Eko edu karavana“, a sa ciljem da unapredi informisanost javnosti i poveća ekološku svest, aktivizam i odgovornost stanovnika Niša, posebno mladih.

„Odgovornost za stanje životne sredine je na svakome od nas pojedinačno, ali i na institucijama. Mi ne želimo da ukažemo na krivce, već da informišemo javnost, a pre svega mlade da svojim ekološkim aktivnostima i odgovornošću mogu da doprinesu boljoj i zdravijoj životnoj sredini. Na taj način popraviće kvalitet života za sebe“, izjavila je Milošević na tribini organizovanoj u EU Info kutku.

Foto: B. Lj.

Ona je dodala da je tribina na temu energetske efikasnosti i klimatskih promena poslednja u nizu aktivnosti koje je „Zeleni ključ“ organizovao u okviru „Eko edu karavana“.

Profesor Mašinskog fakulteta u Nišu Goran Vučković rekao je da ne možemo mnogo da učinimo za ovu grejnu sezonu po pitanju energetske efikasnosti, ali je vreme da se pripremimo za aktivnosti da bi sledeću sezonu grejanja dočekali mnogo spremniji.

Foto: B. Lj.

„Povećanje energetske efikasnosti objekta podrazumeva najjednostavnije rečeno oblačenje objekta, podrazumeva postavljanje termičke izolacije, sredjivanje krovova i tavana, zamenu fasadne stolarije, a potom i unapredjenje sistema grejanja. Tek onda dolazimo do toga da možemo da imamo relativno komforne uslove, ali za puno manje para za grejanje na mesečnom nivou“, rekao je Vučković.

On je kazao da je kod nas do sada nešto uradjeno na poboljšanju energetske efikasnosti objekata, ali ne sistemski, već se radi o pojedinačnim rešenjima.

„Veliki broj vlasnika kuća je već dosta uradio na poboljšanju energetske efikasnosti svojih domova, dok puno posla predstoji kada su u pitanju stambene zgrade. Mislim da se sada stvaraju uslovi, s obzirom da je država to prepoznala kao prioritet i da je formiran Fond za energetsku efikasnost na bazi Zakona o efikasnom korišćenju energije. Verujem da će moći sada iz tog fonda da se stambene zajednice i lokalne samouprave obraćaju i dobijaju sredstva fonda za energetsku sanaciju objekata“, istakao je Vučković.

U okviru „Eko edu karavana“ u EU info kutku postavljena je izložba fotografija “Naše drveće i šume – pluća Planete” koju će posetioci moći da vide do 20. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com