Društvo

Tribina “Stres, suočavanje sa stresom i prevladavanje stresa u svakodnevici” u NKC – u

Termin „stres“, u današnje vreme, jedan je od najčešće korišćenih pojmova

Tribina pod nazivom “Stres, suočavanje sa stresom i prevladavanje stresa u svakodnevici” zakazana je za ponedeljak 28. mart u Maloj sali NKC – a. O stresu kao svakodnevnoj pojavi govoriće dr Marina Kostić, psiholog.

 

“Šta je stres i kako znamo kada smo pod stresom? Da li je svaka intenzivna emocionalna reakcija stres i kako povući graničnu liniju između životnih faktora koji nisu stresogeni i onih na koje je emocionalni odgovor reakcija na doživeni stresogeni impuls? Primarna procena osobe da se pred njom nalazi problem i sekundarna procena o potrebnim psihološkim kapacitetima za rešenje – čine rezultantu koja se manifestuje kao nesklad između nametnutog zahteva situacije i realne čovekove mogućnosti da na taj zahtev odgovori – tu rezultantu nazivamo stresom”, pojašnjavaju organizatori.

Marina Kostić, psiholog

Termin „stres“, u današnje vreme, u svakodnevnom životu, jedan je od najčešće korišćenih pojmova koje ljudi često ali i prilično proizviljno koriste u tumačenju: od najbezazlenijih simptoma narušenog zdravstvenog statusa do ozbiljnih organskih smetnji ili bolesti.

Na koji način se suočiti sa stresom objektivno sagledavajući njegove razloge i „okidače“? Strategije prevladavanja stresa(koping mehanizmi) na širokom psihološkom kontinuumu od „suočavanja“ do „pokušaja prevazilaženja problema i teškoća“ – sagledavamo kroz kontekst psiholoških i misaonih procesa, osobina ličnosti i u kontekstu mehanizama adaptacije pod „otežanim„ uslovima koji podrazumevaju savladavanje objektivne „opasnosti“ ali i savladavanje sopstvene anksioznosti.

Marina Kostić, doktor je psiholoških nauka. Diplomirala 2003. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, temom „Uticaj propagandnog spota na donošenje odluke o kupovini“ , iz predmeta „Psihologija marketinga“. Bavi se naučno – istraživačkim radom u oblasti psiholoških nauka: autor je desetak objavljenih naučnih radova u zemlji i inostranstvu. Govori engleski, a služi se i francuskim jezikom. Majka je šesnaestogodišnjeg muškog deteta.

Urednik Tribinskog programa je Dragosava Mladenović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com