ObrazovanjeVirus Korona

Tribina „COVID-19 i nasilje – Kada dom nije najsigurnije mestoˮ

U okviru projekta Obrazovanje za prava deteta, a u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom tokom pandemije COVID-19, i u saradnji sa Otvorenim klubom iz Niš, OŠ “Bubanjski heroji” organizovala je u saradnji sa OŠ “Desanka Makismović” u Čokotu, onlajn tribinu putem ZOOM aplikacije pod nazivom „COVID-19 i nasilje – Kada dom nije najsigurnije mestoˮ.

 

“Ideja o temi same panel diskusije nastala je kao posledica rada i razgovora sa učenicima u vreme pandemije. Neka od pitanja o kojima se diskutovalo bila su kako su se učenici nosili sa izazovima današnjice unutar svojih porodica, svojim emocijama, strahovima, svakodnevnim informacijama”, kaže Dragana Stevanović pedagoški savetnik OŠ „Bubanjski herojiˮ .

Foto: OŠ “Bubanjski heroji”

Tribina je organizovana za roditelje i učenike OŠ „Bubanjski herojiˮ iz Niša kao i za partnersku školu „Desanka Maksimovićˮ iz Čokota. Na tribini koju je pratilo 80 učesnika izlagali su dr Čedomir Šagrić iz Instituta za javno zdravlje, Saša Stefanović ispred Mreže organizacija za decu Srbije, Jovana Čani Aranđelović ispred Društva za razvoj dece i mladih iz Otvorenog kluba, Dragana Stevanović pedagog i Maja Rudić psiholog OŠ „Bubanjski herojiˮ iz Niša.

“Dr Čedomir Šagrić je govorio o uticaju pandemije na mentalno zdravlje dece i odraslih, sa akcentom na to kako se psihofizički osnažiti tokom boravka u kućnoj izolaciji. Tokom svog izlaganja roditeljima i deci je dao korisne savete kako na najbolji mogući način prevazići situaciju u kojoj se svi nalazimo. Saša Stefanović je prezentovao rezultate nacionalnog istraživanja „Biti dete u vreme pandemijeˮ. Prilikom njegovog izlaganja čuli smo korisne podatke o tome kako se deca osećaju i na koji način doživljavaju aktuelnu situaciju. Rezultati ovog istraživanja su prikupljeni anketom sprovedenom na nivou cele države. Pedagog Dragana Stevanović i psiholog Maja Rudić, govorile su o školskim situacijama sa kojima se susreću, o problemima i poteškoćama nastavnika i dece sa kojima se susreću u funkcionisanju nastave putem interneta, kako se ponašati na internetu i kako voditi računa o bezbednosti u toku rada u onlajn okruženju”, kaže Dragana Stevanović.

Foto: OŠ “Bubanjski heroji”

Predstavnica učeničkog parlamenta OŠ „Bubanjski herojiˮ iz Niša, učenica osmog razreda Tamara Blažić, prezentovala je rezultate ankete o trenutnoj situaciji i vršnjačkom nasilju koje je dobila onlajn anketiranjem učenika u svojoj školi.

“Sam kraj panela obeležila je diskusija učenika. Deca su postavljala pitanja gostima i tražili odgovore u vezi dilema koje imaju. Učenici su pokazali veliku zainteresovanost za ovaj vid razmene informacija i sticanja novih znanja i veština. Panel je bio koristan za sve, a mi, kao predstavnici škole, svakako ćemo nastaviti da na ovaj način pružamo podršku deci i roditeljima i da svi zajedno podelimo svoje brige, strahove i pokušamo da budemo podrška i pomoć jedni drugima”, zaključuje Dragana Stevanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com