DruštvoZdravlje i zdrav život

Tribina “Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti” u Nišu

„Centar izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma“ organizuje tribinu “Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti”, koja će biti održana 15. novembra od 19,00 časova, u Deli prostoru.

“Ideja tribine pod naslovom „Biljna ishrana- trend ili izbor budućnosti“ je da se šira javnost upozna sa različitim aspektima zdrave ishrane, sa posebnim fokusom na biljnu ishranu, odnosno ishranu vegetarijanaca i vegana i njenim uticajem na u očuvanje zdravlja”, kažu organizatori.

Stučnjaci iz oblasti medicine i nutricionizma dr Ivana Šarac i dr Jelena Milešević, izneće činjenice i dati odgovore na neke dileme vezane za ovakav način ishrane.

“Cilj ovog događaja je da građane i stručnu javnost informiše o preporukama vezanim za biljnu ishranu u budućnosti, kao i o benefitima i nedostacima koje takav vid ishrane ima. Pored toga, tribina će ugostiti iskusne vegane i vegetarijace koji će sa publikom podeliti svoja iskustva o ovakvom načinu ishrane”, poručuju organizatori.

Tribina će ukazati na bitnost određenih nutrijenata kao što su vitamin D, omega-3 masne kiseline, vitamin B12, minerale, koji mogu da nedostaju kod vegetarijanske ishrane, i kako ih pravilno nadoknaditi, navode iz „Centara izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma“. Pored toga, tribina će ukazati i na aspekte koje ishrana biljkama ima na ekologiju, definisaće se različiti pojavni oblici vegetarijanstva u današnje vreme, od onog religijskog preko zdravstveno-ekološkog i modernog načina ishrane. Pored toga, stručnjaci će izneti preporuke za pravilnu vegetarijansku ishranu i kod ljudi koji se intenzivnije bave sportsko/rekreativnim aktivnostima.

Tribina je otvorenog tipa.

“Poseban poziv upućuje se pojedincima koji se već hrane biljnom ishranom – vegetarijancima i veganima, da dođu na tribinu i da se, ukoliko to žele, prijave za učešće u nacionalnoj studiji o navikama u ishrani”, ističu organizatori.

Foto: Promo

„Centar izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma“ u Beogradu bavi se istraživanjem različitih aspekata ishrane, od molekularnog nivoa i uticaja nutrijenata na očuvanje zdravlja, funkcionisanje metabolizma i razvoja bolesti do socioloških uticaja na kvalitet ishrane populacije. Trenutno Centar sprovodi jednu veliku, nacionalnu studiju o navikama u ishrani stanovnika Srbije, na preko 3000 ispitanika odrasle populacije i 300 ispitanika dečije populacije. Pored opšte populacije, studija obuhvata i posebne grupe ispitanika kao što su vegetarijanci i trudnice.Ova studija podržana je od strane Evropske agencije za bezbednost hrane, i na isti način se sprovodi u svim evropskim zemljama, uključujući i zemlje iz našeg regiona: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com