Društvo

Tri niške organizacije na konferenciji „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ u Beogradu

Tri niške organizacije predstaviće svoj doprinos u približavanju evropskih vrednosti na konferenciji „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“, koja će se održati u utorak, 28. maja, u Beogradu.

U prethodne dve i po godine šesnaest organizacija je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija aktivnostima na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, kroz projekat „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.

Foto: Odbor za ljudska prava

Niški Odbor za ljudska prava javnim zagovaranjem uticao je na usvajanje budžetske odluke kojom se za 2019. godinu 5.700.000 dinara namenjuje za ugradnju dva lifta i pristupne rampe na dve osnovne škole i na jednoj gimnaziji u Nišu. Prve škole gde će se ovo realizovati su OŠ „Branko Miljković“ i Gimnazija „9. maj“.

Foto: Odbor za ljudska prava

Uz parolu „zajedno za pristupačnost“ značajan doprinos zagovaranju dale su i same osobe sa invaliditetom, odnosno neformalna Koalicija za pristupačnost.

Ono na čemu će Koalicija insistirati u narednom periodu jeste da se sredstva utroše za ono za šta su i namenjena kako se ne bi ponovila situacija od pre sedam godina., kada je deo budžeta bio predviđen za poboljšanje pristupa školama, ali rezultata nije bilo.

Foto: Nauči me

Kroz inicijativu Heroji uče drugačije organizacija Nauči me bavila se decom sa disleksijom. „Ideja je bila da na nivou grada Niša obezbedimo besplatne preglede u okviru sistematskog pregleda u III razredu osnovne škole, kako bi i deca i roditelji, ali i njihovi nastavnici, prepoznali da se radi o specifičnom stanju i na taj način pružili podršku deci koja se sa disleksijom rađaju“, navode iz ove organizacije.

Do sada je test na disleksiju besplatno sproveden u 15 škola. Osim toga, u saradnji sa stručnjakinjom sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom sa disleksijom dr Mejrom Kijac, o disleksiji i njenom dijagnostifikovanju organizovana je edukacija za 20 pedagoga škola i radnika u Domu zdravlja. Predstavnici organizacije Nauči me i dalje rade na institucionalizaciji ovog testa.

Foto: Proaktiv

Organizacija Proaktiv bavila se temom Mladi i politike zapošljavanja na teritorijama sa najvećim stopama nezaposlenosti u Srbiji, a to su Niš, Aleksinac, Blace, Svrljig i Prokuplje.

Ova organizacija učestvovala je u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade 2019–2023. u Prokuplju, dok je u Blacu organizovala konferenciju Mladi u poljoprivredi i radionicu Žene u poljoprivredi. Takođe, pomogli su osnivanje blačkog festivala vina i domaće hrane TOP Wine Fest.

„Gradu Nišu uputili smo dve preporuke za razvoj start-up okruženja, a usvojena je i naša preporuka o bespovratnoj pomoći preduzećima u okviru coworking prostora, kao i preporuka da grad plaća kamate na kredite za razvoj malih preduzeća. Osim toga, uradili smo i dve studije o obrazovanju, zapošljivosti i mobilnosti mladih u Nišu“, navode iz Proaktiva.

Foto: Proaktiv

U Svrljigu su predstavnici Proaktiva izradili brošuru za promociju turističkih potencijala. „Očekivani rezultati su povećan broj domaćih i stranih turista, što dodatno podstiče razvoj ekonomije i preduzetništva, mogućnost za razvoj turizma i nove ugostiteljsko-turističke inicijative“, istakli su.

U Aleksincu je održano 12 edukacija za zapošljavanje mladih, gde je osnovan i Omladinski fond.

Na konferenciji i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji

Konferenciju „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ svečano će otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Ovaj skup je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija, unapređenje javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u procesu donošenja odluka, kao i dobrobit procesa evropskih integracija za same zajednice.

Govoriće i autor studije „Glas zajednica o EU integracijama“ Mirko Popović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš Marijana Danilović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i direktor Proaktiva Nenad Stojanović.

Konferencija je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“. Projekat realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com