Stari Niš

Trgovina drumom iz Dubrovnika u Niš

Da je Niš bio nekada davno značajan trgovinski centra govore i spisi još iz 1899. godine, tome svedoče i objave Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu čije objave možete da pratite na njihovoj Facebook stranici.

“Jedan od najznatnijih trgovinskih drumova u Srpskoj zemlji, a i na Balkanskom Poluostrvu, bio je put koji je vodio iz Dubrovnika u Niš preko Foče i Novoga Pazara. Ovaj se znameniti drum u spomenicima i putopisima naziva Dubrovačkim Drumom (Via de Ragusi, Via Ragusina, le chemin de Raguse).

Znamenitost ovog druma bila je u tome: što je prolazio kroz najkulturnije srpske zemlje; što je imao veza sa najznatnijim trgovinskim drumovima po Srpskoj Zemlji. Ovim je drumom najviše prodirala italijanska trgovina i zapadna kultura u Srpsku Zemlju, a, verovatno, preko Niša i Vidina u Vlašku i Južnu Rusiju.

Zapadnjački diplomatski kuriri i sultanovi tatari, idući na Zapad, ponajviše su ovim drumom prolazili”, upravo ovaj zapis koji smo delom preneli objavljen je u knjizi – Trgovinski centri i drumovi po srpskoj zemlji u srednjem i novom veku : istorisko-geografska rasprava / napisao Kosta N. Kostić. Beograd : [Izdanje Beogradske opštine], 1899, str. 183.).

Ovu ali i druge zanimljive objave o Starom Nišu možete da pratite na Facebook stranici Zavičajnog odenjenja Narodne biblioteke Stevan Sremac.  

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com