DruštvoHronika

Trešnje na Viniku ponovo na meti vandala

Sa većeg broja trešanja na brdu Vinik kraj Niša nepoznate osobe su proteklih dana ogulile koru i sa stabala i sa grana.

Vlasnici voćnjaka veruju da će se trešnje osušiti, kao i što su se osušile trešnje sa kojih su, takodje nepoznati počinioci pre dve godine, uoči Petrovdana, ogulili koru.

Vitomir Kitanović iz Niša kazao je da se zaprepastio kada je juče otišao do imanja.

“Otišao sam da prskam vinograd, ali sam odmah primetio da je oguljena kora sa trešanja, od zemlje pa do vrha. To je pet velikih stabala, starih po više od 40 godina”, rekao je Kitanović.

Prema njegovim rečima, bez kore su ostale i trešnje njegovih komšija na Viniku, kao i poznanika koji imaju imanja prema selu Kamenica.

“To pokazuje da se ne radi samo o nameri da se meni nanese šteta. Nekome je ta kora potrebna iz nekog razloga, ali ne znam zašto”, kazao je Kitanović.

Kako je on kazao, čuo je na radiju da se u pojedinim delovima Srbije, pre svega u Mačvi, kora trešanja koristi za pravljenje lila koje se pale uoči Petrovdana, medjutim, takav običaj u niškom kraju ne postoji.

“Prijavio sam policiji štetu koja mi je nanela. Patrola je obišla voćnjak i rekla da će dalje postupati po nalogu Osnovnog javnog tužioca. Videćemo šta će od toga biti, ali ako se trešnje osuše šteta će biti veća od 100.000 dinara”, izjavio je Kitanović.

Pre dve godine, takodje uoči Petrovdana, nepoznate osobe su ogulile koru sa deset trešanja porodice Rinčić.

Miodrag Rinčić rekao je da su u medjuvremenu morali da poseku dva stabla, jer su se potpuno osušila, a verovatno će to uskoro učiniti i sa ostalim, jer se intenzivno suše.

“Policiji smo odmah prijavili štetu, ali počinioci do sada nisu pronadjeni, a šteta je velika. Ta stabla su imala po 20 i 30 godina i mogla su još dugo godina da imaju rod”, istakao je on. Rinčić je kazao da veruje da je reč o “dobro organizovanoj ekipi” koja koru trešanja prodaje u Mačvi za pravljenje lila koje se pale uoči Petrovdana, jer ljudi tamo veruju da to obezbedjuje dobar rod na njivama i u voćnjacima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com